На Волині виставою «Назар Стодоля» стартувала  підготовка до відзначення ювілею геніального поета. У постановці колектив  академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Шевченка запропонував волинському глядачу своє бачення відомої історії про хорунжого Назара Стодолю та його любовні переживання. Дійство про сватання двох женихів до дочки багатого сотника, що відбувається в козацькій слободі  поблизу славного Чигирина у XVII столітті, ще раз нагадало про вічні цінності  вже на початку третього тисячоліття. І не залишило байдужих глядачів.

Шевченківці не тільки продемонстрували блискучу акторську гру, а й майстерно закцентували на багатій минувшині нашого народу.

— Часто доводиться чути, що Україна була бідна… Та це не так! Українці були багатими людьми, поки їх не завоювали остаточно і не забрали все, що можна було забрати... У ті давні часи, наприклад,  якщо дівчина не мала три десятки сорочок, — то її не вважали за господиню! Її висміювали, бо мала щодня одягати нову одежину. А якщо не робила цього — то в односельчан  виникало запитання: «Чим же вона взимку займалася?!» — нагадав про вже забуті сторінки нашої історії режисер-постановник Петро Ластівка.

Знакова театральна прем’єра продовжиться в області насиченою програмою інших заходів із вшанування пам’яті геніального поета.  Це, зокрема, звітний концерт училища культури і мистецтв, звіт обласної філармонії, акції «Прийди зі своїм Кобзарем», літературно-мистецький вечір «Нас єднають думи Кобзаря» за участю провідних волинських мистецьких колективів. А ще  літературні читання, виставки, творчі зустрічі.

Знайшла підтримку в облдержадміністрації й ідея перевидання Шевченкового «Кобзаря» з ілюстраціями учнів дитячої художньої школи тощо.