Галина РАДІОНОВА
для «Урядового кур’єра»

В односторонньому порядку і за власною ініціативою ЄС лібералізує доступ українських товарів на свій ринок. Як зауважив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, така допомога надзвичайно важлива для українського агросектору, особливо зараз, в умовах часткового блокування доступу наших сільгосптоварів Російською Федерацією.

«Зміни в торговельній політиці під час створення всеосяжної та поглибленої зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС передбачають, по-перше, скасування та зменшення мита. Для сільськогосподарської продукції з початку тимчасового застосування угоди Євросоюзом і ратифікації Україною мито буде скасовано на 35,2% тарифних ліній України і 83,1% — Євросоюзом. По-друге, ЄС встановлює перехідні періоди на 2% тарифних ліній, тривалістю три-сім років, а щодо найбільш чутливих товарів (14,9%) запропоновано доступ у рамках безмитних тарифних квот. Їх надано Україні стосовно зернових, м’яса і деяких інших продуктів», — деталізував він.

За підрахунками аналітичного департаменту УАК, в цілому із 21 виду товарів прогнозують, що українські виробники під час використання експортних квот у 2014 році зможуть додатково отримати близько 400 мільйонів євро, а в 2019-му з урахуванням змін у тарифних квотах — до 420 мільйонів євро.

Крім того, в УАК вважають, що вітчизняний аграрний сектор цілком імовірно отримає синергетичний ефект від зони вільної торгівлі з ЄС. Це  збільшення іноземних інвестицій, впровадження нових технологій виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. А через тісну співпрацю з ЄС Україна зможе значно розширити географію експорту, зокрема в напрямі розвинених країн.

«Наразі всі бояться засилля ринку імпортними продуктами харчування, — каже директор консалтингової компанії «ПроАгро» Микола Верницький. — Та побоювання дуже перебільшені, — переконаний він. Звісно, на ринок зайде чимало європейських виробників, але це лише стимулюватиме вітчизняних виробників робити свою продукцію якіснішою і дешевшою. Від цього однозначно виграє покупець. А етап значного зниження рівня захисту внутрішнього ринку та підвищення рівня конкуренції ми пройшли ще у 2008 році, коли вступали в СОТ. Результат — більшість підприємств змушені були запрацювати ефективно, — підсумував Микола Верницький.

Враховуючи поточні, вкрай несприятливі торговельні відносини Росії з Україною, нині конче потрібно активно диверсифікувати напрями експорту вітчизняної аграрної продукції. Підтримку цим процесам повинна надати і Верховна Рада України. «У цьому контексті дуже важливим є прийняття базового законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань безпеки харчових продуктів», який лежить у парламенті з 20.08.2013 р. (№ 31025). Це прискорить євроінтеграційні процеси і дасть змогу отримати максимальний ефект від Угоди про ЗВТ з ЄС», — вважають в УАК.