Слов’янські керамісти подарували Чернівцям прекрасні художні вироби. Понад сотню робіт — глиняні іграшки, посуд, прикраси і навіть пічку-тандир як витвір мистецтва, де можна приготувати безліч різноманітних смачних страв. Виконані в різній техніці й традиціях, вони зберігають автентичну народну основу, за якою одразу впізнаєш українське і українців.

Виставка митців з Донеччини відбулася в міській галереї «Sweet-Арт-Знання». Захід проходив у межах міжнародної програми розвитку ООН в Україні «Розвиток інфраструктури на підтримку бізнесу Донецької та Луганської областей», яку фінансує уряд Японії. Десять майстрів кераміки з Донецької області стали переможцями цієї програми, запропонувавши проект зі створення кластера «Керамічний край» з центром у Слов’янську.

Учасники мистецького аукціону придбали гарні керамічні речі і підтримали наших військовослужбовців. Фото Ігоря КОНСТАНТИНЮКА

— Ми хочемо показати цим проектом, що Слов’янськ — місто не сепаратистів, а ремісників і художників. Адже до окупації тут було півтори тисячі майстерень, де працювали понад 25 тисяч людей. Тепер багато майстерень зруйновано, та ми продовжуємо творити. Ми вдячні нашим українським хлопцям, що захищають землю, і хочемо їм допомогти, — каже керівник проекту «Керамічний край» Андрій Міщенко.

— Слов’янськ — серце керамічного промислу в Україні, розквіт якого сягає ще сивої давнини і ∂рунтується на унікальних природних ресурсах та творчих традиціях цього краю, — зазначає директор чернівецької галереї «Sweet-Арт-Знання» Наталя Богомаз.

Відбувся також благодійний аукціон. Виручені з розпродажу кошти адресно спрямували на лікування учасників АТО. 

Відвідувачі виставки долучилися до милосердя, а також ознайомилися з традиціями гончарства східної України. На виставку завітали також бійці АТО — буковинці, які воювали у Слов’янську за незалежність України.