Ситуація з упровадження економічних перетворень, зокрема в агропромисловому та паливно-енергетичному секторах, імплементація Угоди про асоціацію з Європейським Союзом були в центрі уваги четвертого засідання Національної ради реформ України, яке відбулося під головуванням Президента Петра Порошенка.

В умовах зовнішньої агресії роль аграрної галузі істотно зростає, вона є однією з ключових експортно орієнтованих ланок вітчизняної економіки,  своєрідним локомотивом експортної виручки. Тож Президент наголошує на необхідності створення сприятливого інвестиційного клімату в цьому секторі.

Не менш важливе й реформування паливно-енергетичного комплексу. Президент вважає важливим ухвалення змін до закону про акціонерні товариства, які відновлюють контроль держави над підприємствами, забезпечуючи прозору систему їхньої роботи.

«Найближчим часом ми зможемо прийти до того, про що говорили з початку створення коаліції: прозорого режиму управління державною власністю», — уточнив Президент, зазначивши, що цьому сприятимуть як вже здійснені кроки, так і проведення відкритих та прозорих конкурсів з добору керівників таких підприємств, участь в управлінні державними підприємствами іноземців. Адже це те, що хочуть сьогодні чути про Україну інвестори.

Такий підхід слід застосовувати у всіх напрямах життєдіяльності держави, на стратегічно важливих підприємствах, зокрема паливно-енергетичного комплексу. «Коли говоримо про деолігархізацію, то це має стосуватися всіх», — цитує слова Президента його прес-служба.

Щодо боротьби з корупцією, то одним із важливих кроків Петро Порошенко вважає запровадження системи електронних допорогових державних закупівель. Це й стане оцінкою діяльності кожного міністра.

Трохи розширили уявлення суспільства про результати засідання на брифінгу заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків та радник глави держави Ірина Геращенко. Так, в уряді гостро стоїть на поряду денному питання про віце-прем’єра з питань євроінтеграції, особливо в контексті саміту Україна — ЄС, запланованого на 27 травня.

Президент ініціював, щоб на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони було заслухано питання імплементації Угоди про асоціацію, виконання її Україною. Таке рішення продиктоване тим, що процеси євроінтеграції стали не тільки зовнішньополітичними, а й внутрішніми питаннями розвитку країни.

У цій площині лежить і питання надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом. Ірина Геращенко наголосила, що Україна вже виконала основні зобов’язання: Верховна Рада ухвалила більшість відповідних законодавчих актів, розглянула реформи у міграційній сфері, у сфері боротьби з наркотрафіком і протидією відмиванню коштів, створено систему випуску біометричних паспортів.

Однак слід попрацювати над безпекою документів, насамперед у захисті персональних даних та протидії підробці паспортів, і політикою притулку — Україна повинна внести зміни до закону про біженців. Також залишаються питання у правоохоронній сфері, боротьбі з корупцією та з дискримінацією. 15 квітня відбудуться парламентські слухання для оцінки виконаної роботи.

«Президент і уряд упевнені, що українська сторона повинна докласти максимум зусиль, щоб виконати всі технічні аспекти, щоб ні в кого не виникало запитань про те, наскільки Україна готова до лібералізації візового режиму», — цитує УНІАН слова Ірини Геращенко.

А Дмитро Шимків повернувся до сільськогосподарської теми, озвучивши позицію Президента щодо широкого громадського обговорення формування ринку землі. «Глава держави підкреслив, що ми маємо нарешті дати відповідь на те, що робимо з ринком землі. Це політичне питання. І його слід обговорювати на політичному рівні», — наголосив посадовець.