На Волині завершився розрахунок за оренду паїв. У поліському регіоні працівникам Головного управління Держземагентства в області та органам місцевого самоврядування вдалося істотно поліпшити виконання договорів оренди в частині нарахування і виплати коштів за користування взятою в оренду землею. 

Цей процес в області масштабний. Адже торік на умовах оренди  сільгосппідприємства, фермерські господарства та інші користувачі обробляли 192,4 тисячі га земельних часток (паїв). Щоб селяни були захищеними, а розрахунки прозорими, агробізнесмени уклали із селянами понад 91 тисячу договорів. Це  на 11 тисяч більше, ніж 2013-го.

— Орендна плата за гектар за 2014 рік у грошовому еквіваленті порівняно із 2013-м зросла на 10% і нині становить 625,4 гривні, — каже начальник головного управління Держземагентства в області Василь Василенко. — Тож гаманці селян поповнили понад 120 мільйонів гривень.

Це на 20 мільйонів більше, ніж у 2013-му. Тішить, що орендну плату нині нараховують і сплачують за всіма договорами оренди земельних часток  (паїв).

Таке поліпшення стало можливим зокрема й завдяки тому, що землевпорядники області постійно працюють із головами сільгосппідприємств, фермерських господарств, власниками земельних  часток (паїв) щодо збільшення орендної плати. Вона має бути не меншою 3% нормативно-грошової оцінки, передбаченої указом Президента України від 19 серпня 2008 року №725 «Про невідкладні заходи щодо захисту власників  земельних ділянок та земельних часток (паїв)».

Робота, спрямована на переукладення договорів зі зростанням орендної плати, триватиме і цього року.