Уперше. Оригінально. Так представляють бієнале сучасного мистецтва «Київська школа», що проходитиме з 8 вересня по 1 листопада одночасно в нашій столиці й чотирнадцяти містах Європи, його організатори.

— Особливість у тому, — каже один із кураторів заходу з Відня Георг Шоллхаммер, — що все буде нетипово, бо поєднується не лише мистецтво, а проводиться екскурс в історію та політику. Це стало можливим завдяки солідарності митців, інтелектуалів та спонсорів. У всіх величезний ентузіазм показати, чим Київ був, є і буде. Поєднуючи минуле і сьогодення, проектуємо майбутнє. А воно в України європейське. Ще одна особливість у тому, що проект підкреслює неподільність України. Твори 110 митців, які демонструватимуть, показують, що Україна не лише етнічна, а й країна з інтернаціональною культурою.

Бієнале стане платформою, що об’єднує сучасне мистецтво та нові освітні практики, а також майданчики для публічних дебатів. У межах проекту подано зріз сучасного мистецтва та критичної думки з України та світу.

Головні події форуму зосередяться на двох поверхах Будинку одягу, що на столичній Львівській площі. На думку організаторів, цей майданчик вказує на величезний потенціал Києва для розвитку мистецької інфраструктури. Крім того, це своєрідна данина архітектурі радянського модернізму, яку куратори «Київської школи» досліджують протягом багатьох років. Програма виставкових та освітніх заходів проходитиме у співпраці з Інститутом проблем сучасного мистецтва, Національною академією образотворчого мистецтва і архітектури, Національним музеєм історії України та багатьма іншими інституціями.

Бієнале складається із шести шкіл — освітніх проектів, відкритих для всіх протягом двох місяців роботи. Програма шкіл об’єднує художників, інтелектуалів, активістів та студентів. Більшість робіт, представлених у межах проекту, учасники створять на основі власних досліджень. Кожна зі шкіл порушує гострі питання, що стоять перед українським та європейським суспільством.

Приміром, «Школа образу і доказу» зосередиться на кіновиробництві як інструменті критичного аналізу війни в Україні. А ось «Школа переміщених осіб» — мережа, яка збере вимушених переселенців і громадські ініціативи з різних країн, а також художників, які стали переселенцями з політичних причин. «Школа самотності» представить роботи, пов’язані з відчуттям постреволюційних втрат і розчарувань.

Проект підтримують міжнародні культурні інституції в Україні з Великої Британії, Італії, Франції, Польщі, Чехії, Німеччини, Австрії.