Інформаційний простір сходу України ще донедавна був насичений лише вигадками, які у великій кількості транслювали мас-медіа нашого войовничого сусіда. Зі звільненням кількох міст туди прийшла не тільки гуманітарна допомога, а й українські ЗМІ. Адже люди, які впродовж кількох місяців дивилися лише російські телеканали й читали «правильні» газети, тепер повністю дезорієнтовані, тому потребують чесної інформації. Як і солдати, які хоч і знають, що відбувається насправді, хочуть також знати про справи не лише військових, а й цивільних. — Досить часто, коли ми спілкуємося з нашими бійцями, які повернулись зі сходу, чуємо, що наші військові потребують не лише наказів командирів, а ще й культурного наповнення свого побуту, — зазначає заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович. — Їм потрібно відчувати, що вони  члени суспільства. Ми бачимо, що на схід їде багато представників культури. Це дуже правильно, оскільки нашим бійцям необхідна й підтримка, і культурна «розрядка». Адже більшість бійців — це люди з вищою, і навіть не однією, освітою, тому творче слово лягає на благодатний грунт.

Погоджується з посадовцем і волонтер.

— У суботу я разом із групою волонтерів повернувся із зони АТО. Ми возили гуманітарну допомогу нашим батальйонам, якими опікуємося. Це 11-й батальйон територіальної оборони та батальйон «Київ-1». Прихопили з собою ще й приблизно 3 тисячі примірників українських газет, серед яких був і «Урядовий кур’єр». Тому подбали, щоб наші військові мали не лише засоби забезпечення життєдіяльності, а й щоб у них було й що почитати, — розповідає співвласник видавничого холдингу «Мега-прес» Олег Свірко. — Щоб наші хоробрі військові хоч трошечки відволіклись від тих подій, які там відбуваються. І тому ми власним коштом за кілька тижнів додруковуємо наклади газет «Факти» і «Урядовий кур’єр», а «Голос України» нам надає частину власного тиражу, і ці видання відправляємо в зону проведення АТО. Під час нашого перебування там керівник одного з батальйонів запропонував поділитися газетами з місцевими жителями. Варто було бачити, як люди зі Слов’янська розхапали ці газети буквально за п’ять хвилин. А потім ще йшли за нами і питали, чи немає ще та коли буде. 

Інформаційний вакуум у зоні проведення АТО мають заповнити чесні ЗМІ. Фото Володимира ЗAЇКИ

Там інформаційний вакуум, який потрібно заповнювати. Для цього ми маємо зробити все можливе. Дуже приємно, що державні чиновники теж переймаються цим питанням. Я вчора зустрічався з Юрієм Стецем, який уже започаткував вихід газети для зони АТО. Вона називається «Україна єдина», і ми домовились, що це видання виходитиме двічі на тиждень: один — силами волонтерів Юрія Стеця і другий — зусиллями нашого видавництва. Це робитимемо задля того, щоб наситити регіон правдивою інформацією.

Після роздачі газет там просто на площі відбувся стихійний мітинг, тому я мав змогу поспілкуватися з місцевими жителями. Після цих розмов я зрозумів, що 90—95% тих людей — такі ж українці, як і ми. І вони люблять Україну, але в голові у них закладено дуже багато неправди, і ці міфи потрібно розвінчувати. Після того, як їх нарешті звільнили від окупантів, люди розгублені, вони просять допомогти. Завдання держави — не залишити цих людей наодинці з їхніми проблемами, а наше — надавати максимум правдивої інформації.