Сім років тому громадськість за підтримки Генпрокуратури домоглася скасування Положення про селекційний відстріл зубрів. Саме цей документ, ухвалений на початку 1990-х, легалізував тоді масове, фактично комерційне винищення цих величних тварин. Внаслідок «селекцій» чисельність українських зубрів, яка була другою в Європі, із 680 (за деякими даними — 720) у 1991 році скоротилася майже до 200 голів у 2007-му. У деяких областях (наприклад Чернігівській або Рівненській) їх знищили повністю. Щоб оцінити результати скасування цього положення і всеукраїнської кампанії «Врятуємо українських зубрів», недавно тварин порахували на Сумщині. Цей регіон вибрали недарма, адже під Конотопом у 2002 році невідомі з автоматів  розстріляли майже 10 зубрів, причому вісім із них залишили на полі.

Нині в Україні живе 256 червонокнижних зубрів. Фото Володимира БОРЕЙКА

Експедицію організували Інститут зоології НАН та Київський еколого-культурний центр за підтримки Мінекології. Науковці, громадські активісти, журналісти й працівники лісгоспу зафіксували у Конотопському держлісгоспі 43 зубри — саме стільки, скільки є у звітах. Усі вони вгодовані й тримаються в центрі лісового масиву господарства, тобто не виходять на поля або до населених пунктів, де на них чекає смерть.

Хороший стан популяції зубрів — це і робота ДП «Конотопський лісгосп», і   обласної влади, яка у 2014 році виділила з  екологічного фонду 190 тисяч гривень на підгодівлю зубрів. Громадськість і науковці просять керівництво Сумської області, щоб гроші на підгодівлю зубрів були не разовою акцією, а щоб їх надавали постійно. Вони вимагають від Держлісагентства скасувати наказ, згідно з яким нарізну і гладкоствольну зброю єгерів і лісників було звезено до Сум (у зв’язку з військовим подіями). Адже через це  лісники і єгері змушені охороняти і зубрів, і решту звірини голими руками. 

Леонід ОЛЬШЕВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»