Роман КИРЕЙ,
«Урядовий кур’єр»

У більшості лісгоспів, зважаючи на погоду, вже завершили весняне висаджування сіянців, адже оптимальній час садіння рослин — рання весна до початку вегетації. Однак у  Смілянському районі на Черкащині ця важлива для довкілля робота триває — тут повністю перейшли на висаджування сіянців дуба за новою технологією — із закритою кореневою системою. Технологічні особливості такого методу полягають у тому, що коренева система сіянця знаходиться всередині грудки ґрунту, брикету або ємності з субстратом. Досвід виробництва і засто¬сування такого садивного матеріалу в Україні та за кордоном переконливо свідчить про перспективність його для озеленення, лісовідновлення та лісорозведення. Головними перевагами такого методу створення насаджень різного цільового призначення садивним матеріалом із закритою кореневою системою є значне продовження строків садіння рослин, підвищення їх приживлюваності, можливість механізації більшості операцій технологічного процесу.

Під час недавньої акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» учні Смілянського шкільного лісництва — вихованці Балаклеївської загальноосвітньої школи разом з лісівниками та своїми наставниками висадили 3,3 тисячі сіянців дуба із закритою кореневою системою на площі 2,5 гектара. Фахівці продовжують цю роботу й зараз.

— Донедавна сіянці дуба із закритою кореневою системою вирощували тільки у Будянському лісництві на Смілянщині, — розповідає директор Смілянського  лісового господарства Юрій Сегеда. — Загалом метод створення і вирощування лісових культур дуба звичайного садивним матеріалом із закритою кореневою системою на підприємстві почали впроваджувати з 2007 року. За цей період переконалися у ефективності та економічній доцільності такої технології. Вирощений у такий спосіб посадковий матеріал приживається набагато краще та швидше росте, ніж лісові культури, створені звичайним способом. Приживлюваність у залежності від різноманітних факторів впливу, становить 90-100%. 

Як розповів  головний лісничий Державного підприємства «Смілянське лісове господарство» Денис Івлєв, місцеві лісівники продовжують удосконалювати та механізувати методи садіння. Як результат — коренева система при пересадці зовсім не пошкоджується, а сіянець має енергію росту у кілька разів більшу від звичайного.

На знімку: головний лісничий Смілянського лісгоспу Денис Івлєв задоволений якістю садивного матеріалу, вирощеного в розсаднику господарства.