У середині березня директор миколаївського зоопарку Володимир Топчий заявив: тварини знов опинилися під загрозою. У зв’язку з тим, що казначейство заблокувало рахунки установи, нема грошей на закупівлю кормів. Їжі майже не залишилося. Повторилася ситуація тримісячної давності. Тоді гроші від казначейства все-таки надійшли, в конфлікт втрутилася міська влада, та різати одних тварин на поживу іншим не довелося.

А фламінго до вподоби рибка. Фото надане автором

Цього разу тварин від голодної смерті врятували жителі Миколаєва. Вони масово відгукнулися на заклик керівництва звіринця про допомогу. Цілими родинами приходили до зоопарку, сплачуючи за вхідні квитки, приносили продукти, поповнювали благодійний кошик. На вихідні зоопарк відвідали десять тисяч миколаївців. Тільки за рахунок продажу квитків зоопарк отримав 205 тисяч гривень, що вдесятеро більше, ніж за звичайні, «неакційні», вихідні. Люди приходили не з порожніми руками. Несли овочі, фрукти, горіхи, мед, зерносуміші, рибу, м’ясо, ковбаси, хліб. Свою продукцію підвозили на машинах підприємці й селяни. Перед входом до зоопарку утворилася гора з мішків та пакетів, наповнених продуктами.

Завідуюча відділом хижих тварин миколаївського зоопарку Тетяна Бондаренко, сортуючи таке багатство, не приховувала радощів. Особливо тішилася живій рибі, без якої хижакам та великим птахам — аж ніяк. А говорячи про казначейство, зазначила: «Спробували б вони сказати тигрові, що стаття незахищена». 

Єдина проблема, якої поки що повністю не розв’язали, — дефіцит м’яса. Тепер його відпускають хижакам на 70% норми. Втім, директор зоопарку Володимир Топчий зазначив, що грошей, зароблених на квитках, вистачить на закупівлю м’яса до кінця березня. «Щиро вдячний городянам за такий порив, — сказав Володимир Миколайович. — Здається, вихлюпнулося все те добро, яке останніми днями було заховано під товстим шаром тривоги, скорботи і страху. Люди несли продукти. Хтось — батон хліба, а хтось — кілька мішків висівок або бідон меду. Величезне спасибі всім, хто відгукнувся!»

Тигри  подякують  за м'ясо

Подякував жителям Миколаєва за активну участь в акції, що її провів миколаївський зоопарк, і секретар Миколаївської міської ради Юрій Гранатуров. Він зазначив, що істотну фінансову допомогу надають підприємству з міського бюджету. Так, у бюджеті міста на 2014 рік передбачено кошти в розмірі 12 мільйонів 637 тисяч гривень, зокрема на корми тваринам — 338 тисяч гривень. У першому кварталі профінансовано і виплачено заробітну плату працівникам зоопарку в розмірі мільйон 16 тисяч гривень. За комунальні послуги та енергоносії заплачено 946 тисяч гривень. Корми профінансовано на 453 тисячі гривень, але, на жаль, органи казначейства оплатили тільки 106 тисяч гривень. Проведена днями акція дасть змогу  перекрити суму, якої не вистачає. Як буде надалі, покаже час. Та головне, що миколаївці не залишать напризволяще улюблений зоопарк.