Нині в депозитарній системі України відкрито близько 8,5 мільйона рахунків, з яких менш як мільйон — з ініціативи реальних власників, а інші — емітентами для акціонерів. Про це «УК» повідомили у Професійній асоціації реєстраторів та депозитаріїв (ПАРД).

«Сплячі акціонери» — болюча  проблема, бо витрати на набуття права власності на такі акції часто набагато більші, ніж їхня вартість. Як правило, за 20 років після приватизації частка таких акціонерів розмивається. У ПАРД вважають, що потрібно звільнити депозитарну систему від обліку цих цінних паперів і провести конвертацію зобов’язань емітента у гроші. Наприклад, продати весь пакет цінних паперів на біржі, що навіть збільшить вартість окремо взятої акції, —це буде цікавіше потенційному покупцеві. У результаті відбудеться трансформація непрацюючих акцій у гроші.

Цього року експерти  очікують на реформи, що стосуватимуться ринку капіталу. Це корпоративна реформа, яка дасть змогу псевдопублічним товариствам перейти у форму, що якнайкраще відповідає їхньому поточному стану. Спрощення механізмів випуску корпоративних облігацій — зокрема запровадження так званих біржових бондів. Надання біржам права реєструвати випуск облігацій у певному обсязі сприятиме скороченню вартості випуску для емітента, спростить процедуру та підвищить довіру до цінних паперів клієнтів біржі. А зміни у законодавстві, спрямовані на формування процедури випуску муніципальних облігацій, нададуть новий інструмент місцевим радам для залучення коштів в умовах браку грошей у бюджеті.

Серед нинішніх здобутків депозитарної системи — обмеження прав голосування для тих акціонерів, що не відкрили рахунків у депозитарних установах,  та організація виплати дивідендів через депозитарну систему. Обидва кроки у Професійній асоціації реєстраторів та депозитаріїв вважають позитивними з певними нюансами. На жаль, нинішня процедура виплати дивідендів дає змогу виплачувати кошти так, як зручно емітентові, а не акціонерові.