Це питання особливо актуальне особливо зараз, коли починає панувати спека. А усі добре знають про те, наскільки халатно відносяться до здоровя споживачів у місцевих супермаркетах. Те, що десь у Європі підлягає утилізації, у нас намагаються “вдосконалити”, присмачити майонезом та… продати довірливим покупцям. Відтак радимо не купувати готову їжу у супермаркетах, але, якщо вам необхідно це зробите – скористайтеся простими порадами.

Сьогоднішні супермаркети рясніють апетитними готовими стравами. Тут і рибка, і салатики, і все, що потрібно для смачного обіду.  Чи можна визначити «на око», наскільки свіжі наїдки?

Існують стандарти на температуру зберігання різних страв.

Наприклад, готова риба має витримуватись при температурі від 0 до 2 градусів, м’ясо – не вище 2 градусів, все інше – не вище 6 градусів. Для визначення температури на вітринах обов’язково встановлюють термометри.

Крім того, на вітринах повинні бути етикетки з датою та часом приготування страви. Чи купувати їжу без цього – вирішувати Вам.

Але врахуйте, що готові страви, салати на прилавку можуть зберігатися не більше 12 годин. Страви із м’яса та риби – максимум добу. Після цього вони уціняються – як продукти «не першої свіжості», але поки що не зіпсовані.

А от викладати страви з холодильника та зберігати при кімнатній температурі – категорично заборонено!

Визначити свіжіть риби чи м’яса «на око» майже неможливо. Після розігріву у мікрохвильовій пічці вони знову стають апетитними і соковитими.

А от фрукти і овочі – темнішають, стають в’ялими.

Салати з майонезом з часом також втрачають привабливість, обвітрюються, жовтішають (недобросовісні продавці усувають цей «недолік», додавши свіжого майонезу).

Якість має гарантувати магазин. Він повинен мати умови та дозвіл на приготування їжі.

Чи не змішали сьогоднішній салат із учорашнім – цілком на совісті магазину. Якщо Ви побачили щось подібне – можна поскаржитись. Тоді салат відправляють на експертизу. Якщо всі чи частина продуктів виявляються зіпсованими – супермаркет заплатить штраф.

За відсутності скарг санітарно-епідеміологічна станція має перевіряти процес раз у три місяці.

Якщо Ви все ж таки отруїлися стравами із супермаркета – можна звернутися до управління у справах захисту прав споживачів. У такому разі спеціалісти перевірять всі страви в магазині.

Можна також подати до суду. Для цього потрібно мати довідку лікарів про отруєння, чек та довідку про експертизу продукту. Лікарі «швидкої» зобов’язані самі відправити їжу на аналіз.

Якщо не маєте чека – треба у будь-який спосіб довести, що продукт куплено саме у цьому магазині – наприклад, знайти свідків або упаковку продукту з етикеткою магазина тощо.

LIKE.TE.UA