ВЕСНЯНІ НЕДУГИ.Після довгої (цьогоріч – дуже довгої) зими в Україну нарешті прийшла весна. Втім, якщо вона наступає надто стрімко, це може потягти за собою і деякі негативні наслідки. Алергологи попереджають: про ризик надто швидкого збільшення кількості пилку у повітрі. Адже внаслідок різкого потепління кількість пилку швидко досягає дуже високої концетрації. А це означає зростання ризику для людей, схильних до алергії.

Лікарі вживають заходів, щоб «підготувати ґрунт» для цього, а саме – мати напоготові препарати, які захищають нижні дихальні шляхи, та протизапальні ліки для астматиків.

Розповідає Екард Гамельманн, дитячий алерголог: «Ось мої поради, якщо ви страждаєте на алергію: не відчиняти вікна вночі. Коли повертаєтесь додому, слід негайно прийняти душ і вимити волосся (якщо, звісно, воно у вас є) і переодягтися, аби цілковито змити із себе пилок і створити вдома «зону, вільну від пилку», надто ж – уночі».

Кількість алергічних захворювань у промислово розвинутих країнах Заходу за останні 20-30 років стрімко зросла.

Це явище розпочалося у 60-70 роках минулого століття, і зазнало швидкого розвитку у наступні два десятиліття.

Натомість, у країнах, що розвиваються, – все навпаки.

Фахівці запитують себе: чому так відбувається?

«Існує так звана «гігієнічна гіпотеза», яка говорить про те, що імунна система, яка у перші роки життя людини (ба навіть ще до народження, в утробі матері) не зазнала достатнього «тренування», матиме алергічну реакцію на шкідливі речовини довкілля та харчування», – каже Екард Гамельманн.

Так само використання антибактеріальних миючих засобів часто-густо призводить до астми. Адже надміру «стерильне» середовище не дає змоги утримати імунну систему в стані «бойової готовності».

Copyright © 2013 euronews