Під час експертної відеозустрічі у Комунікативному центрі уряду представники центральних і обласних владних структур та громадськості говорили про перешкоди на шляху здешевлення ліків і пропонували, як їх усунути.

— Щоб ліки були доступними для українців, влада, зокрема Міністерство охорони здоров’я, має діяти швидко, прозоро і чесно. Ми це розуміємо, — сказав заступник міністра охорони здоров’я Ігор Перегінець.

Щодо закупівлі ліків для державних медичних закладів коштом бюджету, то учасники зустрічі наголошували на спрощенні процедур, більшій довірі до місцевих фахівців, відновленні ефективного державного контролю як за цінами, так і за якістю лікарських препаратів.

Зокрема, йшлося про недолугість так званого мораторію на перевірки, який діє з кінця липня минулого року і триватиме як мінімум до середини 2015-го. Голова Чернігівського обласного представництва громадської організації «Комітет народного контролю» Олександр Мужук розповів про результати перевірок, які проводила ця організація. Завищені в рази ціни, плутанина у документах, брак сертифікатів. З усім цим мають розбиратися все-таки державні органи. І перевірки, як одностайно заявляли учасники відеоконференції з різних міст, мають бути раптовими, а не після 10-денного попередження, коли можна сховати кінці в воду.

Запропоновано учасниками зустрічі стежити і за доказовістю ефективності лікарських засобів, особливо під час закупівлі державним коштом. Відповідні відомості мають заносити в лікарські протоколи.

Дісталося на горіхи й рекламі ліків у ЗМІ, особливо на ТБ. Її пропонують заборонити. По-перше, тому, що «телевізор — не провізор», а по-друге, тому, що витрати на рекламу врешті-решт оплачує  споживач. Ігор Перегінець розповів, яких заходів вживає влада. Норми нещодавно ухваленої урядом постанови передбачають спрощення державної реєстрації лікарських засобів, призначених для лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, вірусних гепатитів, онкологічних і рідкісних захворювань, скасування проходження процедури повторної державної перереєстрації лікарських засобів щоп’ять років, а також запровадження спрощеного порядку проведення експертизи реєстраційного досьє для оригінальних лікарських засобів, які зареєстровані Європейським агентством з лікарських засобів. Така оптимізація дає шанс на зниження цін на ліки. МОЗ планує й інші кроки в цьому напрямі.