Вранці 20 березня із Землі можна буде спостерігати за сонячним затемненням.

Де точно можна буде побачити затемнення?

Часткове затемнення можна буде спостерігати у Європі, на Близькому Сході, у Північній Африці, на півночі Ірану, у північній частині Центральної Азії, на півдні Сибіру, у Монголії і на півночі Китаю. Побачити повне сонячне затемнення зможуть лише на Фарерських островах і норвезькому архіпелазі Свальбрад. Європейського континенту тінь Місяця спочатку торкнеться поблизу іспанського Кадіса (о 9:57 за київським часом). За кілька годин вона сягне Парижа і помандрує далі на схід.

Що спричинює затемнення Сонця?

Сонячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля і наш супутник між ними вишиковуються в одну лінію. Тоді Місяць затуляє світило і кидає свою тінь на землю. Повне сонячне затемнення покриває лише приблизно 0.4% земної поверхні.

Як часто трапляється сонячне затемнення?

Існує так зване «вікно затемнення» протягом 33 днів, коли місячна тінь падає на землю і спричинює сонячне затемнення. Це вікно «відкривається» кожні півроку (173,3 дні). Кожне вікно включає як сонячне, так і місячне затемнення, однак їх не можна побачити з одного місця.

Як довго триває повне сонячне затемнення?

Теоретично максимальна тривалість повного сонячного затемнення складає 7 хв. 33 сек. Максимальна тривалість затемнення 20-го березня складатиме 2 хв. 46.9 сек. і спостерігатиметься в Атлантиці на південний-схід від Ісландії.

Як фотографувати сонячне затемнення?

Прикрийте лінзу вашої камери або смартфону окулярами зі спеціальним склом!

Як правильно дивитися на сонячне затемнення?

Дивитися на сонячне затемнення без спеціального захисту небезпечно! Щоб захистити очі знадобляться сонячні фільтри чи маска зварювальника.

Насамперед, треба визначити, де відбуватиметься затемнення, дізнатися, які погодні умови очікують у цей день. Щільна хмарність завадить спостерігати це явище.

Окуляри, зокрема і сонцезахисні, звичайні біноклі і телескопи, димчасте скло тощо не підійдуть: вони блокують.значну частину білого світла, а ось ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання проникатиме через них і шкодитиме очам.

Найкраще запастися спеціальними сонячними фільтрами, які блокують усе шкідливе випромінювання. А якщо такого фільтра немає, то дивитися на затемнення можна лише у момент стовідсоткового покриття сонячного диска.

Безпечніший спосіб спостереження – проектування сонячного затемнення на білу поверхню. Треба взяти щільний аркуш паперу, у його центрі вирізати коло діаметром, що дорівнює діаметру окуляра і встановити на окуляр. На відстані 30 см від окуляра розташувати інший аркуш паперу – він буде екраном. Об‘єктив пристрою сфокусувати на сонці, а зображення вирівняти за тінню на екрані. Так на аркуші можна побачити сонячне затемнення.

Можна також використовувати зварювальні окуляри чи маски, але потрібно стежити, щоб вони закривали очі повністю. 

Сонячне затемнення можна спостерігати в українських містах о такій годині (київський час):

Львів – 11:58 (59%)

Одеса – 12:04 (43%)

Київ – 12:08 (52%)

Донецьк – 12:17 (39%) 

Також користувачі мережі можуть подивитися, як виглядатиме затемнення в будь-якому куточку світу.