«Бортницька станція аерації є одним з найнебезпечніших екологічних об’єктів, розташованих на території Києва. Сьогодні вона перебуває у стані, який у будь-який момент може призвести до екологічної катастрофи», — наголосив перший віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема під час виїзної робочої наради з питань подальшої реалізації проекту комплексної реконструкції очисних споруд цього об’єкта. І висловив сподівання, що у найкоротший термін буде побудовано сучасну, екологічно чисту станцію аерації.

1,1 мільярда доларів США буде залучено на дуже вигідних умовах. Фото з сайту kmu.gov.ua

Віталій Ярема пояснив, що Японія має намір фінансувати цей проект на 110 мільярдів єн (1,1 мільярда доларів США) на дуже вигідних для України умовах (кредит надають на 40 років під 0,1% з можливістю відстрочки платежу на 10 років). А умови кредиту передбачають використання найновітніших японських технологій та обладнання. Українська сторона забезпечить співфінансування проекту у розмірі понад 350 мільйонів гривень за рахунок коштів екологічного фонду Міністерства екології та природних ресурсів.

Роботу над реконструкцією станції планують почати вже у вересні. Українська сторона надзвичайно в цьому зацікавлена. «Важливим є й те, що будівництво у рамках реалізації проекту здійснюватимуть українські будівельні компанії, що створить додаткові робочі місця», — передає слова урядовця прес-служба першого віце-прем’єра.

Конкретніше про терміни реконструкції в Бортничах висловився віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман. Зокрема, підготовку до реалізації проекту комплексної реконструкції очисних споруд розпочнуть до 1 вересня, а до кінця року слід забезпечити підготовку підписання кредитної угоди між урядами Японії та України для подальшої її ратифікації Верховною Радою.

Україна ще не мала прецедентів співпраці за програмами допомоги, які надавали б на таких пільгових умовах, які пропонує уряд Японії, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

За словами голови правління ПАТ «АК «Київводоканал» Андрія Білика, реалізація проекту дасть змогу всі споруди механічного очищення станції розмістити в закритих корпусах та збудувати лінію деодерації повітря, обладнану спеціальними фільтрами.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Саката Тоічі, який також узяв участь у виїзній нараді, зазначив, що уряд його країни звертає особливу увагу на цей проект: «Ми хочемо якомога швидше розпочати його. Якщо уряд України готовий, то представники агентства Джайка (державне агентство Японії, яке надаватиме кредит) готові приїхати до України обговорити деталі. Уряд та народ Японії дуже раді і мають за честь допомагати Україні, щоб покращити якість життя і добробут українського народу».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»