Вадим ВИГОВСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»

Рішення підписати з Україною угоду про заохочення та захист інвестицій днями прийняв уряд Японії. Документ має посприяти припливу японських капіталовкладень в українську економіку. За оцінкою міністра закордонних справ Фуміо Кішида, у Країні Вранішнього Сонця Україну оцінюють як «потенційно перспективний великий ринок», хоч і стурбовані розростанням воєнного конфлікту на Донбасі.

Приклад співпраці у фінансовій сфері подав сам уряд острівної держави, сповістивши про свій намір надати Україні додатковий пакет фінансової допомоги обсягом 300 мільйонів доларів. Кредит мають спрямувати на поповнення золотовалютних резервів НБУ. «Торік Японія прийняла рішення виділити Україні 1,5 мільярда доларів фінансової допомоги, — цитує  УНІАН Надзвичайного і Повноважного посла Японії в Україні Шигекі Сумі. — Цього року Японія робить нову заяву про надання 300 мільйонів доларів допомоги».

Щоправда, на шляху отримання цих коштів є певні перешкоди. Перший заступник міністра фінансів України Ігор Уманський зазначив, що процес отримання кредиту потребує певної процедури. Річ у тім, що надання цих грошей прив’язане до результатів виконання програми співпраці України зі Світовим банком. Посадовець переконаний, що найближчими місяцями проблему розв’яжуть і ми зможемо отримати заявлений ресурс уже до літа 2015 року.

Крім того, Японія готова надати ще 16,6 мільйона доларів як грант на реалізацію інфраструктурних проектів.  За словами Шигекі Сумі, кошти  спрямують на відновлення лікарень, шкіл та інших об’єктів у зоні АТО.

У своїх намірах Країна Вранішнього Сонця послідовна. Ще торік навесні прем’єр-міністр Японії на саміті з питань ядерної безпеки у Гаазі оголосив, що його країна  надасть пакет фінансової допомоги Україні обсягом 1,5 мільярда доларів. Виконуючи цю домовленість, у серпні 2014 року ми  отримали позику обсягом 100 мільйонів доларів від Японського агентства міжнародної співпраці, а в листопаді від уряду Японії — 5,8 мільйона доларів на проекти з відновлення соціальної інфраструктури східних областей України.