СХІДНИЙ ВЕЛЕТЕНЬ. Європейські бізнесмени зібралися в Брюсселі на форум. Головне питання – конкуренція Китаю, який на думку двох третин промисловців ЄС може випередити Європу в економічному плані вже за 10 років. Чи може Європа зберегти свою конкурентність?

«Перше, треба визнати, що Європа – не єдина. Європа – на різних рівнях конкурентності. І, звичайно, головне питання – в ціні. Але є і фактор якості. І я думаю, Європа має посилюватися. І це не лише питання вартості, але вартості, і якості, і брендів», – вважає директор консалтингової компанії Марк Спелман.

Одним з варіантів скорочення виробничих видатків є зменшення зарплат найманих працівників в Європі. Однак проти цього активно виступають профспілки.

«Ми не проти конкуренції, але наша мета – не зменшити стандарти життя європейців до рівня Китаю», – пояснює представник європейських профспілок Патрик Ітшерт.

Ще одна проблема ЄС – у високих цінах на енергоносії та у залежності від їх імпорту. Вирішити її можна, якщо розвивати енергетику з відновлюваних джерел.

Copyright © 2013 euronews