НОРМОТВОРЧІСТЬ

Венеціанська комісія рекомендує змінити
вітчизняне виборче законодавство за два тижні

Під головуванням міністра юстиції Олени Лукаш у Клубі Кабінету Міністрів пройшов «круглий стіл», де у формі дискусії провідні міжнародні експерти від Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ обговорювали зауваження й рекомендації Європейської комісії «За демократію через право» та ОБСЄ/БДІПЛ щодо внесення змін до Конституції України. Протягом трьох годин міжнародна правова спільнота висловлювала позицію про необхідність внести зміни до положень другої та третьої частин 76 статті Конституції України в частині встановлених вимог до кандидатів у народні депутати.

Венеціанська комісія та ОБСЄ/БДІПЛ переконані, що слід переглянути можливості балотуватися на виборах особам, які мають судимість, зокрема за тяжкий злочин, надати можливість балотуватися в народні депутати особам, які проживають на території нашої країни менше, ніж п’ять років, та надати право іноземцям брати участь у проведенні передвиборчої агітації, окремо ж звернути увагу на подвійну юрисдикцію судів і виборчих комісій з розгляду виборчих спорів, тобто скасувати її. Позиція міжнародних експертів однозначна: це найбільш універсальний підхід, який дасть змогу Україні привести своє законодавство в норму до міжнародних стандартів.

Член Європейської комісії «За демократію через право» Пітер Пакзолай висловився проти подвійної юрисдикції судів і виборчих комісій та рекомендував позбавитися досудового контролю. «Експерти переконані: в цьому стосунку сучасна правова система доволі заплутана. Тому зміни до виборчого законодавства потрібно ухвалити найближчими тижнями, — переконаний фахівець. — Ми зацікавлені, аби наш діалог тривав». Окрім цього, він наголосив, що у Венеціанській комісії вважають вимогу до кандидатів у депутати проживати п’ять останніх років на території України «надмірною».

Олена Лукаш, вислухавши присутніх, вказала на відсутність за столом представників фракції «Батьківщина». А потім нагадала, що напередодні активного політичного сезону та старту роботи Верховної Ради Президент доручив її відомству опрацювати питання готовності законопроектів, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі. Мін’юст має врахувати позиції міжнародних експертів під час доопрацювання цих законопроектів. Власне, задля цього і проводився означений захід.

До іноземних представників міністр звернулася зі словами: «Українська сторона очікує на новий висновок Венеціанської комісії (щодо змін до Конституції) для подальшої роботи над цими рекомендаціями». Вона додала, що наша сторона отримала перший висновок та вже врахувала більшість неконтраверсійних поправок і рекомендацій. До речі, для їх детального вивчення Мін’юст проводитиме протягом серпня—листопада серію подібних до цього «круглих столів».