За план дій ЄС щодо боротьби з організованою злочинністю, корупцією і відмиванням грошей проголосував Європарламент. План на найближчі пять років передбачає, що вилучені фінансові активи організованих злочинних угруповань підуть на соціальні потреби.

«Нам потрібна серйозна юридична співпраця, налагоджена взаємодія між поліцією всіх країн-членів, краща гармонізація законодавства. І ми повинні всі разом вірити в те, що ми можемо боротися з транснаціональною злочинністю, корупцією і відмиванням грошей, якщо налагодимо кращий обмін інформацією і матимемо сильну політичну волю», – зазначив автор пропозицій Європарламенту Сальваторе Яколіно.

У ЄС нині діє майже 4 тисячі міжнародних злочинних організацій. Збитки від діяльності мафії сягають 4-5% ВВП у країнах Євросоюзу. Краще протистояти злочинам у ЄС могла б європейська прокуратура.

«Правильним кроком було б, наприклад, створення європейської прокуратури. На мою думку, це дуже важлива структура, тому що вона б стала частиною судової системи ЄС, чого ми потребуємо. І цей офіс буде створено з повагою до розподілу влади», – сказав євродепутат від «зелених» Руй Тавареш.

Європарламентарі хочуть суворіше карати торговців людьми й краще захищати їхніх жертв. З майже 900 тисяч примусових працівників у ЄС кожен третій є жертвою сексуальної експлуатації.

 Copyright © 2013 euronews