ТАРИФИ. 1-го липня в Євросоюзі набули чинності нові тарифи на мобільний роумінг. Дзвінки, повідомлення та інтернет стали набагато дешевшими, але поки що за них доведеться платити.

В Єврокомісії тішаться: нові тарифи прийшлися саме на сезон відпусток, отже люди частіше телефонуватимуть додому з відпочинку.

Тож залишивши свою країну, але не залишивши межі Євросоюзу, хвилина вихідних дзвінків тепер обходиться європейцям у 24 євроценти. Вхідні дзвінки коштують максимум 7 центів. Надіслати повідомлення можна за 8 центів, а за інтернет доведеться платити 45 центів за мегабайт.

Брюссель почав війну з платою за роумінг ще 2007 р. За 6 років тарифи вдалося знизити на понад 80%. Наступного року їх знову зменшать, якщо не скасують зовсім. Саме цього прагне Єврокомісія.

Тут хочуть перетворити мобільний простір ЄС на один єдиний ринок. Вижити в ньому зможуть тільки великі компанії, адже маленькі національні оператори не витримають конкуренції. Для абонентів є дві сторони медалі: з одного боку, вони більше не обмежуватимуть себе у дзвінках в межах Євросоюзу, адже платитимуть за них ті самі гроші, що й вдома. З іншого – ці єдині тарифи можуть відчутно зрости.

 Copyright © 2013 euronews