Напередодні найважливіших державних свят до столиці з’їхалися на XII нараду керівники закордонних дипломатичних установ України. Підбивав підсумки й окреслював завдання вітчизняним дипломатам міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він переконаний, що серед пріоритетних завдань послів України має бути робота зі збереження і в майбутньому солідарності з усім цивілізованим світом в умовах боротьби проти російської агресії, збереження санкцій проти РФ як елементу тиску на агресора.

«Саме від кожного з нас залежить, наскільки нам вдасться і в майбутньому зберігати повну солідарність Європейського Союзу, країн «Великої сімки», всього цивілізованого світу з боротьбою України, наскільки нам вдасться чітко довести до кожного, що Україна перебуває на передовій боротьби з російською гібридною агресією, наскільки ми й надалі зможемо вдало тримати цю підтримку, зберігати санкції як невід’ємний елемент тиску на Росію. Вважаю це нашим головним завданням», — наголосив урядовець.

Актуальним залишається й питання запровадження безвізового режиму з ЄС, що відкриє нашим громадянам шлях до подорожей без віз до майже 100 країн. Це стане визнанням належності України та українців до європейського проекту, європейської традиції, європейської ментальності. Павло Клімкін висловив сподівання, що безвізовий режим з Євросоюзом запрацює впродовж найближчих місяців.

Важливий також і зворотний процес, коли не лише світ відкривається українцям, а й громадяни інших країн відкривають для себе Україну. Лише за останні півроку на 51% зросла кількість віз, виданих іноземцям. «Це свідчить про те, що до нас їдуть, ми цікаві світу», — цитує УНІАН слова очільника МЗС.

Він також анонсував деякі важливі події дипломатичного життя. Павло Клімкін спрогнозував найближчим часом повноцінну роботу системи «електронного консула» й започаткування найближчими тижнями міжнародного суду щодо порушення Росією суверенних прав України у водах навколо тимчасово окупованого Криму. Ідеться про порушення зобов’язань РФ у межах Конвенції ООН з морського права.