Земельна реформа, дерегуляція, збільшення експорту та пошук нових ринків, продовольча безпека, розвиток сільських територій і реформування лісового господарства.  Про ці стратегічні напрями розвитку аграрного сектору під час робочої поїздки на Вінниччину говорив міністр аграрної політики та продовольства  Олексій Павленко.

«Реформи — єдиний шлях до економічного зростання країни та соціального добробуту суспільства, — зазначив він на нараді із сільгоспвиробниками області, де обговорювали питання особливостей розвитку аграрного сектору в сучасних умовах. — Маємо пройти досить непростий шлях, пов’язаний із трансформацією вітчизняного законодавства, щоб мати змогу відкривати європейські кордони для нашої продукції. Торік вдалося це зробити з курятиною та яйцями. Цього року хочемо відкрити європейський ринок для молочної продукції. На Вінниччині є молочні ферми, які відповідають європейським стандартам».

Агробізнес  показує серйозне зростання рік у рік. «Це перша позиція в експортній складовій. І галузь, яка залишається прибутковою й дуже цікавою для інвесторів», — зауважив урядовець та наголосив на значущості нарощування виробництва продукції. Зокрема цьому сприятиме реалізація  галузевих програм та залучення донорської допомоги у перспективні проекти. Міністр відзначив високі показники роботи Вінницької області, яка нині посідає перше місце у країні за обсягами сільгоспвиробництва і добре веде підготовку до виходу в поле.

Під час брифінгу для ЗМІ Олексій Павленко запевнив, що нинішній стан озимих в Україні дає надію на добрий урожай. Мінагрополітики проводить повну перевірку аграрного фонду на складах, здійснює аудит залишків продовольчого та фуражного зерна. «У нас є великі залишки більшості з груп. Кукурудзи дуже багато, тож нам є що експортувати, тим більше, що вона значно додала в ціні, отже, можна отримати за неї більше коштів для фінансування весняно-польових робіт», — зазначив міністр.  І додав: аби країна під час воєнних дій не залишилася без хліба, працює окрема група спеціалістів щодо експорту продовольчої пшениці.

Проблемними міністр назвав питання щодо фінансування агропромислової галузі, адже здорожчали міндобрива, пальне тощо. «Уряд ініціюватиме перед Верховною Радою механізм компенсації банківських відсотків, адже 25—30% — дуже дорого. І це буде реальна допомога аграрному сектору», — зазначив Олексій Павленко.

У межах робочої поїздки міністр ознайомився з роботою агропідприємств області. Зокрема відвідав сучасний елеватор для сушіння і зберігання зерна та Вінницький молочний завод «Рошен» — нове потужне підприємство високотехнологічного рівня, яке виробляє 10 різновидів молочної продукції. Він упевнений, що з такими підприємствами вже можна виходити на європейські та азіатські ринки.