ЄС та Канада домовилися про вільну торгівлю після понад чотирьох років переговорів. Канадський прем’єр-міністр Стівен Харпер прибув до Брюсселя, щоб оголосити про це разом з Президентом Єврокомісії Жозе Мануелом Баррозу.

«Звичайно, з нашого боку, ми очікуємо, що ця угода встановить стандарти для інших переговорів, в тому числі з нашими друзями зі США», – заявив Президент Єврокомісії.

За оцінками ЄС, двостороння торгівля з Канадою сягає щорічно 80 мільярдів євро.

«98% тарифів будуть скасовані одразу після набуття угодою чинності», – каже прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер.

Найбільше проблем викликали питання торгівлі сільгосппродукцією. ЄС наполягав на відкритті ринку для своїх сирів, а Канада — для яловичини та свинини.

В результаті переговорів сторони домовилися не лише скасувати квоти на торгівлю товарами, але й полегшили умови для двостороннього обміну послугами. Крім того, документ передбачає і зменшення адміністративних бар‘єрів. Так, Канада визнає європейські стандарти для автомобілів.

«Угода між ЄС та Канадою може стати прикладом у переговорах Брюсселя з Вашингтоном. І це ще один приклад того, як світові лідери сприяють двостороннім угодам про торгівлю та інвестиції. Однак, це також демонструє песимізм щодо досягнення згоди в рамках Світової Організації Торгівлі», – констатує кореспондент Євроньюз Джеймс Фрейні.

 Copyright © 2013 euronews