Акція протесту дрібних молочних виробників відбулася в Брюсселі. Фермери незадоволені, що у Євросоюзі з 1 квітня скасовують квоти на молоко й молочні продукти. Аграрії побоюються, що таким чином великі підприємства наповнять ринок своєю продукцією, й вимагають збереження закупівельних цін. Німецький фермер Карл-Отто Фольрат уважає, що зняття квот невигідно нікому з аграріїв:

«Від скасування квот на молоко не виграє жоден фермер, немає різниці, чи він має 50 корів або 500».

«Якщо дрібні фермери зникнуть, є небезпека, що у Європі з’являтиметься дедалі більше великих ферм, які матимуть 1000, 2000, 5000 корів. І ці господарства вироблятимуть виключно сировину для промисловості», – впевнений Жозе Бове, європарламентар від «зелених», колишній фермер.

Нині у Євросоюзі зменшився попит на молочні продукти. Олії у вогонь підливає продовольче ембарго Росії на харчі з ЄС. Очікується, що зняття квот позначиться на цінах.

Говорить Марія Хойбух, євродепутат від фракції «зелених»:

«Надої зростатимуть, а ціни й надалі падатимуть. Це буде перше, що ми побачимо».

«Тому ми вимагаємо створити програму відповідальності на ринку. Адже під час кризи виробництво буде вище, ніж попит, тож потрібно виробляти менше, й тоді ринок повернеться до рівноваги швидше, а ціни не падатимуть нескінченно», –зазначив Ромуальд Шабер, президент Європейської молочної ради.

Запроваджені 1984 року, квоти мали стримати виробництво молока у ЄС, яке набагато перевищувало попит. Експерти кажуть, що після зняття квот виробники молока мають підвищити вимоги до своєї продукції й активніше просувати її на ринок.

EURONEWS