Барельєф славетному польському кінорежисерові, сценаристові, акторові, екранізатору «Вогнем і мечем», «Потопу», «Знахаря», «Пана Володийовського», авторові документального фільму «Україна: становлення нації» Єжи Гоффману урочисто відкрили в середмісті Тернополя на фасаді Палацу кіно. Це третій пам’ятний знак на честь видатного кінематографіста. Два перших з’явилися 1999 року в його рідній Польщі: в Лодзі засяяла зірка Єжи Гоффмана на тутешній алеї Зірок,  ім’я знаменитого творця фільмів викарбували і на Променаді зірок у курортному містечку Мендзиздроє.

Українське  місто не випадково вшанувало Єжи Гоффмана символічним скульп турним знаком. Адже коли вибухнула Друга світова війна, його родина, рятуючись від нацистів, обрала для подальшого проживання Тернопіль. Тут сім’я Гоффманів мешкала майже півтора року, доки не потрапила в поле зору каральних радянських органів. Її репресували й відправили в Сибір. На такий цікавий історичний факт натрапив начальник управління культури і мистецтв міської ради Олександр Смик, готуючи матеріали для бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля». У нього й виник задум вшанувати в обласному центрі видатного кінорежисера та сценариста, який після російського вторг нення в березні 2014 року на українську землю разом з іншими відомими діячами польського театру та кіно виступив на підтримку нашого народу.

Ініціативу з відкриття пам’ятної дошки Єжи Гоффману підтримали міська рада й тутешнє Польське культурно-освітнє товариство, долучилося й Генеральне консульство Польщі в Луцьку. Творчо попрацювати над барельєфом запропонували знаному в краї скульптору Дмитрові Пилип’яку. Для пам’ятної дошки він використав тонований бетон, вирішив на тлі кінострічки зобразити портрет творця культових фільмів і викарбувати українською та польською мовами слова «Наші історії переплелися назавжди як у крові, так і в радості».

Днями в урочистостях з нагоди відкриття барельєфа Єжи Гоффману в Тернополі взяли участь консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі, голова Федерації польських організацій в Україні Емілія Хмельова, тернопільці та гості міста. Міський голова Сергій Надал зазначив, що цією подією вкотре засвідчуємо приклад дружби між Україною й Польщею. В часи, коли ворожа російська пропаганда прагне зробити з наших народів ворогів, такі акції особливо важливі. Як і такі люди, як Єжи Гоффман. Він власним прикладом і творчістю вчить українців і поляків, як треба жити в мирі й добросусідстві, допомагати одне одному в критичні моменти історії.

Міська рада запросила 84-річного Єжи Гоффмана на відкриття його барельєфа. Одначе кінорежисер на урочистості до міста, що прихистило його на певний час у дитинстві, не приїхав через велику зайнятість.