Особливо — новорічно-різдвяного. Цього року у краї на ці свята гостинно приймали дітей з Донбасу. До давньокняжої Теребовлі, скажімо, завітали двадцять хлопчиків і дівчаток з Біловодського району Луганщини. За вісім днів свого перебування на Західній Україні діти мали можливість не лише ознайомитися з народними традиціями відзначення зимових свят, а й побачити історичні, культурні, архітектурні пам’ятки. Побували також у Збаражі, Почаєві, Львові. У Марійському духовному центрі в Зарваниці взяли участь у святій літургії. Брати-семінаристи Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосипа Сліпого показали їм вертеп — театралізоване дійство про народження Ісуса Христа, а вихованки місцевого колегіуму «Знамення» подарували учням з Луганщини молитвеники, вервиці та патріотичні файнички.

Катання на ковзанах у Тернополі теж викликало радість у вихованців Новоайдарської школи- інтернату Луганської області. Фото автора

Солодкі дарунки на дітей зі  сходу чекали в обласній державній адміністрації. Виконувач обов’язків голови ОДА Іван Крисак сподівається, що цей приїзд дітей з Донбасу на Тернопілля лише стартовий. Він пообіцяв зробити все можливе, щоб започаткувати відвідини нашого краю не тільки під час зимових свят, а й в інші пори року. А керівник дитячої групи з Луганської області Лариса Супрун, дякуючи за гостинність і турботу, зауважила, що поїздка на Тернопільщину їх усіх «оновила, змусила переглянути власні погляди на життя та історію України». Звісно, гості теж підготували подарунки: пані Лариса вручила рушник, який вишила вчителька їхньої школи. «Цей рушник, — сказала вона, — символізує єдність наших областей, адже на одному його кінці вишито слово «Луганщина», а на іншому — «Тернопіль, Різдво-2015».

Гостювали під час новорічно-різдвяних свят на Тернопіллі й 35 вихованців Новоайдарської школи-інтернату. До сиріт, напівсиріт, дітей, які позбавлені батьківського піклування, зі сходу проявляли велику турботу та любов у тернопільських родинах, в яких вони проживали. Поїздкою юних новоайдарців перейнялися правоохоронці області та волонтерський рух «Руслан». Як зазначив засновник цього руху Руслан Царик, міліціонери, волонтери, підприємці та пересічні краяни доклали чимало душі, зусиль та коштів, аби зорганізувати прекрасні свята для діток. Кожен день приносив хлопчикам і дівчаткам нові незабутні враження. Гостям організували екскурсії Тернополем, Львовом, побували вони й у Марійському духовному центрі в Зарваниці, розважалися на льодовому катку, відпочивали в аквапарку, відвідували кінотеатр. А в селі Біла, неподалік обласного центру, парафіяни місцевого храму Покрови Пресвятої Богородиці зустрічали їх виконанням Державного Гімну України, а також колядками й хлібом-сіллю. Школярі мали можливість побувати тут не в одній, а в кількох родинах.

У різних райцентрах і в Тернополі дуже гостинно зустрічали п’ятдесят дітей з Лисичанська та двадцять п’ятеро хлопчиків і дівчаток зі Слов’янська.