Тисячі військовослужбовців — представників Сумщини — боронять нині східні рубежі України. На жаль, з поля бою не всі повертаються додому, частина бійців зазнають поранень. Тож їхні родини потребують допомоги від держави, насамперед матеріальної.

  Як наголошує заступник директора департаменту соцзахисту населення Сумської ОДА Людмила Мусіяка, таку підтримку регламентує законодавство: допомога з державного бюджету у разі втрати годувальника становить 609 тисяч гривень. Матеріальну підтримку родинам загиблих і пораненим надають і з обласного бюджету.

За словами посадовця, торік у серпні депутати Сумської облради внесли зміни в обласну програму соцзахисту населення на 2013—2016 роки й ухвалили Порядок надання матеріальної допомоги. У них передбачено виплати сім’ям загиблих в АТО — по 100 тисяч гривень, потерпілим під час виконання службового обов’язку під час АТО — 25 тисяч.

Торік з обласного бюджету виплачено 3,3 мільйона гривень 33 сім’ям загиблих та 1,1 мільйона гривень — 44 пораненим військовослужбовцям. Ще двом родинам загиблих і трьом потерпілим в АТО землякам гроші надали окремими рішеннями облради в розмірі 385 тисяч гривень.

Упродовж січня—лютого департамент отримав документи на оформлення матеріальної допомоги від п’яти сімей загиблих і дев’яти поранених військовослужбовців. Їхні заяви розглянули, прийняли відповідні рішення. Загалом цього року для виплати матеріальної допомоги потерпілим і сім’ям загиблих передбачено 1 мільйон 275 тисяч гривень. Окрім матеріальної підтримки, в області піклуються  про вирішення інших питань військовослужбовців і їхніх сімей. Віднедавна під егідою благодійного фонду «Сагасітас — Україна» запрацював Центр соціально-правової допомоги, який перебрав на себе юридичні клопоти.

Як говорить один зі співзасновників фонду Сергій Савченко, перші паростки майбутнього центру з’явилися ще в серпні минулого року. Аби зарадити землякам, на допомогу їм приходили юристи-волонтери.  З часом цей рух поширився, і зрештою сформувався окремий центр. Активісти надають кваліфіковані роз’яснення, забезпечують повний юридичний супровід у розв’язанні багатьох проблем правового характеру.