ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ. «Моє питання стосується візових проблем. Студентам і молодим людям у країнах за межами ЄС дуже важко одержати європейську візу. Чи плануєте ви спростити візові процедури для країн, що не є членами ЄС? Дякую».

Ілона, Україна.

 

Мікеле Черконе, речник ЄС з унутрішніх справ:

«Так, Європейська Комісія має намір спростити для громадян третіх країн in bona fide, тобто таких, що не становлять ризик для безпеки, правила в’їзду до ЄС й одержання віз для цього.

Якщо більш детально, то, на близьку перспективу, ми хочемо оптимізувати використання нинішніх правил. Тож консульства попросять поважати термін у два тижні для призначення співбесіди і двотижневий термін для остаточної відповіді, а також дотримуватися правила щодо надання пояснень причин відмови у видачі візи. Це – на найближчу перспективу…

Що ж до більш далекої перспективи, то ми маємо намір розглянути можливість зміни правил, візового кодексу, аби він став менш складним.

Сказавши це, хочу також нагадати, що громадяни України вже одержали переваги від низки дуже позитивних заходів, що їх було запроваджено з 2008 року, відтоді, як було підписано угоду про спрощення візового режиму з ЄС. А саме йдеться про здешевлення візи порівняно зі стандартною ціною із 60 до 35 євро, а також усунення низки перепон у вигляді деяких документів, а також у самій візовій процедурі.

Загалом 2011 року число візових клопотань з України сягало 1 мільйона. Лише у 3% випадків у візі було відмовлено, тож це – вже добра новина. Також ми сподіваємося, що на початку 2013 року наберуть чинності узгоджені зміни до угоди щодо спрощення візового режиму з Україною. Вони допоможуть певним категоріям громадян подорожувати взагалі без віз. Тож їм більше не буде потрібна віза, тоді як життя інших категорій у цьому сенсі спроститься завдяки цим змінам. І, як я сказав, сподіваємося, що це станеться на початку 2013».

Copyright © 2012 euronews