Для зустрічі внутрішньо переміщених осіб на кордоні районів антитерористичної операції розгорнуто 3 транзитні пункти: у Сватовому на Луганщині, Красноармійську та Волновасі, що на Донеччині. Організовано безоплатне відправлення людей у безпечні місця. Про це на брифінгу за підсумками засідання Міжвідомчого координаційного штабу повідомив голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський.

До транзитних пунктів звернулося 738 осіб, яким надано необхідні умови з розміщення і вирішено питання щодо їхнього відправлення вглиб країни. Скрізь на належному рівні продовжують приймати та забезпечувати таких громадян усім необхідним, вирішувати питання щодо працевлаштування, соціального та медичного забезпечення, влаштування на навчання, а також сприяють поверненню громадян у звільнені від терористів міста.

«Нині переселено 42 тисячі 993 особи, зокрема 15 тисяч 839 дітей, 5 тисяч інвалідів та осіб похилого віку. Тільки за останню добу кількість переміщених становила 1092 особи», — повідомив Сергій Бочковський.

Мінсоцполітики почало друк «Дорожньої карти» з переліком контактів для звернення та алгоритмом дії для осіб, які планують виїхати з небезпечної зони. Її буде розповсюджено на залізничних та автобусних вокзалах, місцях скупчення внутрішньо переміщених осіб, за допомогою працівників міліції та «швидкої», волонтерських організацій.

Вирішується й питання евакуації з районів АТО спеціалізованих будинків дитини, де виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У Донецькій області 4 таких будинки дитини, де перебуває 179 дітей до 3-х років, повідомляє прес-служба ДСНС.

«Існує проблема з морально-психологічним станом людей, які виїжджають із зони АТО та які повертаються додому у визволені міста, — зауважив Сергій Бочковський. — Наші психологи вже надали допомогу понад 7 тисячам людей, серед яких 2 тисячі дітей, а також 333 інваліди та особи похилого віку. Людей турбують питання соціального забезпечення, а також житлово-побутові та щодо працевлаштування». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»