За 8 місяців цього року план надходжень до Пенсійного фонду не лише виконано, а й дещо перевиконано. У відсотках, можливо, це й не дуже багато: перевиконання становить трохи більш ніж 1%, а ось у грошах це 1,1 мільярда гривень. Такі цифри назвала заступник голови правління Пенсійного фонду України Валентина Никитенко на брифінгу перед початком «прямої» телефонної лінії Кабінету Міністрів, яка відбулася у вівторок. За словами Валентини Никитенко, за 8 місяців цього року Пенсійний фонд забезпечив виплату пенсій та грошової допомоги у повному обсязі у встановлений термін. Ці кошти отримали 13,5 мільйона людей, які перебувають на заслуженому відпочинку. У грошах це 166,1 мільярда гривень — на понад 14 мільярдів більше, ніж за такий самий торішній період.

Валентина Никитенко нагадала, що з 1 січня цього року адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування передано Міністерству доходів і зборів, однак у Пенсійного фонду також залишилися функції ведення відповідного реєстру, що стосується пенсійних коштів. За вісім місяців цього року, як свідчать оперативні дані, загальна сума цього внеску — 123 мільярда гривень, що становить 100,8% планового показника.

Що проблем з виплатою пенсій нині немає, свідчило й те, що жодного дзвінка на «пряму лінію» з цього питання не було. Натомість телефонували люди, які переймалися порядком призначення та перерахунку пенсій. Приміром, додзвонювачка з Харківської області поскаржилася, що під час призначення пенсії їй не врахували 5 років роботи. Валентина Никитенко пообіцяла підняти її пенсійну справу і перевірити інформацію. Були й дзвінки, не пов’язані з пенсійними питаннями, на які, однак, несподівано можна було отримати позитивну відповідь. Так, жінка із Сумщини розповіла, що хоче знайти роботу для дочки в Києві — та за фахом економіст. Валентина Никитенко зауважила: вакансії економістів якраз є в столичних районних відділеннях Пенсійного фонду, дочка додзвонювачки може звернутися, приміром, до Шевченківського чи Солом’янського відділення — якщо її влаштує запропонована зарплата.