Питання безпечності та якості харчових продуктів має пріоритетне значення для урядів всіх країн, виробників харчових продуктів, їх продавців та споживачів. Так, 20 вересня 2015 року набере чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» — нова редакція Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів». Реалізація його норм дозволить забезпечити зменшення корупційної складової у виробництві харчових продуктів, захист споживачів від недобросовісної виробничої політики, зменшення собівартості харчових продуктів українського виробництва і створення можливостей для збільшення споживання громадянами України. Цей закон ще часто називають євроінтеграційним, оскільки він побудований на принципах та вимогах до безпечності харчових продуктів, які діють в ЄС. Сьогодні європейська система безпечності харчових продуктів визнана однією з найкращих у світі, а європейський споживач є найбільш захищеним.

Та чи стане вітчизняний споживач більш захищеним у новій системі безпечності харчових продуктів? Звісно, адже законом передбачено, що обіг непридатних харчових продуктів тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до сорока п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ділова Україна