Кабінет Міністрів України на своєму засіданні схвалив проект Закону України «Про перелік адміністративних послуг та плату за їх надання», яким передбачено затвердити вичерпний перелік безкоштовних і платних адміністративних послуг та плату за їх надання.

Про це прес-служба КМУ.

«Законопроектом передбачається затвердити вичерпний перелік безкоштовних і платних адміністративних послуг та плату за їх надання. До переліку включено 1510 адміністративних послуг. При цьому законопроектом встановлюється, що надавати будь-які інші послуги, не включені до переліку, забороняється. Введення нових адмінпослуг здійснюється виключно шляхом прийняття нових законів із одночасним внесенням змін до переліку адмінпослуг», - йдеться у повідомленні.

На думку експертів, реалізація норм цього документа убезпечить громадян і підприємців від нав'язування їм не передбачених законом адмінпослуг, а також дозволить уникнути зайвих витрат за їх отримання.

Законодавча ідентифікація кожної адміністративної послуги дасть змогу на належному рівні застосовувати положення Бюджетного кодексу України з приводу віднесення до доходів Державного бюджету України плати за надання адміністративних послуг.

Експерти звертають увагу, що, відповідно до експертного висновку Міністерства юстиції, законопроект «Про перелік адміністративних послуг та плату за їх надання» належить до пріоритетних сфер адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Таким чином, підкреслюють експерти, уряд щоденною системною роботою з адаптації внутрішнього законодавства до права ЄС підтримує європейський курс розвитку країни.