Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»

Захистити кожного громадянина від неочікуваних ситуацій, які можуть порушувати його звичний життєвий ритм, — таке завдання ставить перед собою кожне соціально й економічно розвинуте суспільство. В Україні одним з вагомих елементів механізму реалізації соціальної політики держави є соціальне страхування. А в його структурі — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — фонд). Основне завдання фонду — збереження, відновлення та поліпшення здоров’я застрахованих осіб та членів їхніх сімей, а також матеріальне забезпечення на час тимчасової втрати працездатності відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ (далі — закон 2240).

Люди можуть почуватися під надійною соціальною «парасолькою», адже, згідно з чинним законодавством, для платників єдиного соціального внеску за рахунок коштів фонду передбачено низку видів матеріального забезпечення та соціальних послуг. Зокрема це допомога по тимчасовій непрацездатності — у разі захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, по догляду за хворою дитиною та за хворим членом сім’ї; допомога по вагітності та пологах; допомога на поховання — у разі смерті застрахованої особи (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві), а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні, тобто не мали самостійних джерел доходів; оздоровчі заходи (надання застрахованим особам та членам їхніх сімей путівок на санаторно-курортне лікування, часткове фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій, утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл, дитячих оздоровчих таборів і позашкільне обслуговування).

Зазвичай матеріальну підтримку та соціальні послуги застрахованим особам призначають та надають за основним місцем роботи. Однак допомогу по тимчасовій непрацездатності і вагітності та пологах може бути надано застрахованій особі ще й у разі роботи за сумісництвом.

Важливу роль у процесі отримання застрахованою особою матеріального забезпечення та соціальних послуг відіграє комісія (уповноважений) із соціального страхування, яка діє на підставі закону 2240 та виконує свої функції відповідно до Положення про комісію (уповноваженого) із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління фонду від 23.06.2008р. № 25. Адже, як визначено законодавством, рішення про призначення і надання чи відмову в призначенні матеріального забезпечення або про припинення виплати його (повністю або частково) приймає саме ця комісія (уповноважений).

До того ж фонд опікується не лише застрахованими особами, а й їхніми дітьми як запорукою майбутнього країни. Зокрема Київське міське відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності велику увагу надає фінансуванню належного оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах. Фінансування цієї справи коштом фонду проводиться відповідно до Порядку фінансування за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що затверджений постановою правління фонду від 25.02.2009 року №17.

Приємно зазначити, що й нині, попри непросту ситуацію в країні, фонд виконує свої зобов’язання, своєчасно та повною мірою надаючи матеріальну підтримку та соціальні послуги людям.

Фонд прагне належно реалізувати соціальну політику держави і довести рівень добробуту суспільства до сучасних стандартів, адже це один з найважливіших чинників розвитку країни.