Нині у Черкасах понад 20 ІТ-компаній працюють фактично нелегально. Одна з причин — суперечності в законодавстві, яке регламентує податкову систему. Про це під час «круглого столу» представників місцевої влади та IT-компаній повідомила перший заступник начальника ГУ ДФС у Черкаській області Тетяна Проценко. За її словами, управління планує негайно створити робочу групу, аби допомогти ІТ-компаніям необхідними консультаціями (в тому числі і в режимі онлайн). Фахівці вважають, що невдовзі сферу оподаткування очікують реформи, що полегшать ведення бізнесу.

На периферії, зокрема в Черкасах, нині дуже бракує висококваліфікованих спеціалістів IT-технологій. «Фахівці, які закінчують наші університети, не мають необхідних навичок, їхні знання дуже слабкі. Тому варто проводити тренінги, «круглі столи», семінари, аби черкаські випускники стали справжніми знавцями IT-технологій та змогли конкурувати з провідними фахівцями цієї сфери не лише в Україні, а й у світі», — вважає керівник однієї з ІТ-компаній Віктор Євпак.

Той, хто досяг певного кваліфікаційного рівня, здебільшого працює в тіні, тобто нелегально, аби не «світити» своїм заробітком. Їм не зрозумілі правила гри, інструкції щодо оподаткування. «Ми зверталися до різних інстанцій, але чітких, суто практичних відповідей так і не отримали», — констатує представник ІТ-компанії Артем Москаленко. Тому вони працюють за принципом «краще не висовуватися».

Але влада Черкас планує мотивувати IT-спеціалістів, аби вони вийшли з тіні. Один із способів розв’язання проблеми — створення своєрідного ядра, центру IT-технологій в Черкасах. Черкащани вважають, що Міносвіти України має внести відповідні зміни у систему підготовки спеціалістів. Адже починати треба ще зі школи, аби там давали якісні знання у цій галузі. Це стосується зокрема й вивчення англійської мови, яка конче необхідна для такої роботи.

Нині українські ІT-компанії працюють переважно на зовнішній ринок, а ми купуємо послуги, наприклад, у їхніх… російських колег. Висококваліфіковані кадри дадуть змогу розвивати внутрішній ринок.

Обласна влада має намір внести слушні зауваження ІТ-спеціалістів в обласну програму «Стратегія розвитку Черкащини-2020», адже ця галузь має розвиватися не тільки в обласному центрі, а й у містах та районах області. За словами міського голови Сергія Одарича, приміщення для створення такого центру знайдуть.