СПРОЩЕННЯ ПРОЦЕДУРИ. Волинська облдержадміністрація скорочує маршрути проходження грошей на оплату пільг. В області проживає понад 362 тис. осіб, які мають право на отримання соціальної допомоги. Третина з них користується пільгами з оплати житлово-комунальних послуг, на що з державного бюджету спрямовується від 100 до 105 млн грн.

Запроваджена у нашій державі на початку 90-х безготівкова система надання пільг грунтується на принципі відшкодування витрат підприємствам, які надають послуги пільговим категоріям населення. Вона є досить складним механізмом, що передбачає виплату з бюджету компенсацій за надання пільг. На Волині запропонували скоротити шлях реальних грошей до тих, хто потребує їх особливо гостро. Після прийняття у вересні 2010 року відповідної постанови Кабінету Міністрів у цій царині провели експеримент, учасниками якого стали понад 103 тис. пільговиків. Головна мета нововведення — заміна віртуального права на пільгу, наприклад, з оплати електроенергії, за яку раніше в безготівковій формі держава розраховувалася з підприємствами та організаціями реальними грошима, що зараховується на персональний рахунок пільговика. Для цього було прийнято розпорядження голови облдержадміністрації і проведена роз’яснювальна та організаційна роботи.

Нині 90% пільговиків області замість аморфної пільги отримують на руки конкретні гроші. Сума визначається після розрахунку величини пільги в межах норм споживання відповідно до чинних тарифів для міського і сільського населення на послуги з оплати електроенергії та з урахуванням кількості членів сім’ї, на яких поширюється пільга. З початку проведення експерименту кошти для виплати пільги щомісячно виділяються у першочерговому порядку і без затримки стовідсотково надходять в область.

— Позитивним при впровадженні грошової форми надання пільги є реалізація принципу адресності соціальних виплат та соціальної справедливості, а також стимулювання людей до економного споживання електроенергії. Практика засвідчила, що окремі пільговики, які не використовують встановлену норму споживання електроенергії — в основному у сільській місцевості — у літній період заощаджують у середньому від двох до восьми гривень щомісячно, — прокоментувала хід експерименту начальник Головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації Світлана Мишковець. Нині в області розгортається ще один аналогічний експеримент. На цей раз він стосується монетиризації пільг на оплату за користування природним газом.

Варто згадати й про те, що, починаючи з 2000 року, в області вже було запроваджено адресне надання пільги готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу. Досвід того експерименту був поширений на всю державу і діє донині.