ВИРОК. На Волині укладена одна з перших в Україні угод про визнання винуватості у кримінальній справі про фіктивне підприємництво. Як повідомили у слідчому управлінні фінансових розслідувань Головного управління Міністерства доходів та зборів України у Волинській області, це сталося після того, як у ході кримінального провадження за результатами досудового розслідування обвинувальний акт стосовно цього громадянина слідчий спрямував до прокуратури Волинської області. Там його мали затвердити і спрямувати до суду.

Проте в рамках гуманізації покарань за економічні злочини в умовах дії нового Кримінального процесуального законодавства України, з ініціативи прокуратури Волинської області між прокурором та обвинуваченим було укладено угоду про визнання правопорушником власної винуватості. У ній лучанин визнав свою провину у свідомому ухиленні від сплати податків.

Цей документ і став предметом особливо уважного розгляду у Луцькому міжрайонному суді. Днями набрав законної сили його вирок. Ним лучанина визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого частиною 1 статті 205 Кримінального кодексу, тобто фіктивного підприємництва, затверджено угоду про визнання його винуватості та призначено покарання у вигляді штрафу у сумі 6,8 тисячі.

У слідчому підрозділі ГУ Міндоходів у Волинській області запевняють, що ця угода для сторони обвинувачення стала тактично вигідним кроком. Адже рішенням суду в дохід держави оперативно стягнуто майже мільйон гривень, які вдалося заблокувати на банківських рахунках «хитрого» підприємства. Та й засудженому вдалося позбавитися потенційної трирічної відсидки, що могла бути застосована за скоєний кримінал…