Комунальники Полтавщини наполегливо шукають заміну дорогому блакитному паливу для того, щоб не піднімати ціну за свої послуги для населення. На цю тему вони розмірковували і на засіданні робочої підгрупи обласного комітету з економічних реформ «Реформа житлово-комунального господарства», що відбулося нещодавно. Як справедливо зауважив директор відповідного департаменту облдержадміністрації Олександр Тонков, підвищення ціни на оплату житлово-комунальних послуг — не вихід із ситуації. Нині рівень газифікації в області досить високий, тому повністю відмовитися від газу неможливо. Але треба шукати, як його заощаджувати.

Передусім ідеться про модернізацію котелень. Їх поступово переведуть в автоматичний режим роботи, адже приблизно 20% собівартості теплоенергії становить оплата праці обслуговуючого персоналу. Ці кошти можна буде вивільнити на технічне переоснащення котелень. Наступний крок — зменшення втрат теплоенергії під час транспортування. Нині в середньому її втрачається 13%. Отже, назріла потреба замінити старі труби на попередньо ізольовані. Таким чином показник енерговитрат знизиться до 8%.

Ще один шлях до економії — застосування альтернативних відновлювальних видів палива. Серед пріоритетних за доступністю та ціною — відходи деревини, пелети (пресовані циліндри) з очерету, торфу й тирси. У Лохвиці, приміром, побудовані котельні, в яких використовується торф у брикетах. Вони опалюють соціальні об’єкти міста. Загалом цього року в області завдяки використанню альтернативних видів палива вдалося заощадити природного газу майже на 10 мільйонів гривень.