ОЩАДЛИВІСТЬ

Останніми роками зростає використання відновлюваних джерел енергії та альтернативного палива 

У 2013 році у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження очікують отримати близько 2 млрд кВт/год. електроенергії з відновлюваних джерел. Таку впевненість на брифінгу в Кабінеті Міністрів висловив керівник відомства Микола Пашкевич.

Наступного року заплановано введення в експлуатацію, окрім тих, що нині діють, нових 300 МВт потужностей у сонячній енергетиці та стільки само у вітряній. А до кінця наступного року, за прогнозами фахівця, кількість генерованої електроенергії з таких джерел перевищить 2 млрд кВт/год.

На думку Миколи Пашкевича, попри всі складнощі, Україна має непогані темпи зростання, які можна порівняти з результатами Німеччини після ухвалення там закону про «зелений тариф». Проте попереду ще багато роботи. Так, до 2020 року 11% енергобалансу має походити з відновлюваних джерел енергії. Нині ж маємо лише 5,5% з урахуванням потужностей гідроелектростанцій. «Я впевнений, що до 2020 року Україна здатна досягти поставленої мети та виконати взяті  перед Євросоюзом зобов’язання», — переконує Микола Пашкевич.

Тим більше, що за останні два роки у сферу енергоефективності та відновлюваної енергетики залучено 21 млрд грн інвестицій, зокрема 5 млрд лише за перше півріччя 2012 року. Загалом на 1 гривню, витрачену з державного бюджету, в середньому залучено 23 гривні інвестиційних коштів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Очільник відомства також розповів, що у рамках Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010—2015 роки, 15 галузевих, 26 регіональних та 49 бюджетних програм енергоефективності реалізовано понад 12 тисяч енергоефективних заходів. Досягнуто зниження енергоємності виробництва за 123-ма видами продукції. Заощаджено близько 4,4 млрд кубометрів природного газу. 

Відділ новин
Урядового кур’єра»