РЕАКЦІЯ

Заяви про неспроможність Укрзалізниці справитися з перевезенням зерна безпідставні

Укрзалізниця має достатньо вантажних ресурсів для забезпечення перевезень урожаю зернових 2013 року. Так, за 14 днів липня вантажовідправники навантажили, а залізничний транспорт перевіз 3 тисячі 962 вагони зерна загальною вагою 251,4 тисячі тонн. У середньому це становить 283 вагони на добу, або 90% запланованих обсягів (плановий середньодобовий показник — 313 вагонів).

Обсяги перевезень зерна у першій половині липня 2013-го становили лише 50% порівняно із відповідним періодом минулого року через брак вантажу. Рік тому в першій половині липня щодоби навантажувалося 557 зерновозів. Через те, що вантажовідправники заявляють до перевезень значно менше зерна, у 2013 році щодобово на залізницях України простоює в очікуванні навантаження 8 тисяч 611 незадіяних зерновозів. Так, обіг цієї техніки у порожньому стані становить аж 21 добу. Тому будь-які заяви про неспроможність Укрзалізниці справитися із перевезенням зерна безпідставні та неправдиві, наголошує прес-служба Державної адміністрації залізничного транспорту.

Залізничники готові надати необхідну кількість вагонів. Фото з сайту grainboard

Для забезпечення перевезень зернових у 2013 році за дорученням генерального директора Укрзалізниці Сергія Болоболіна профільні господарства максимально збільшили обсяги ремонтів вагонів-зерновозів. Так, у першому півріччі відремонтовано 880 вагонів, що перевищує запланований показник, — 388 одиниць техніки. Усього залізниці України мають 12 213 вагонів-зерновозів, із них 84% парку — в робочому стані.

Як свідчать результати роботи залізничників та експортерів зерна у 2012 році, за умови стабільної роботи зернотрейдерів упродовж року, своєчасного вивантаження зерновозів та ефективного їхнього використання наявний парк вагонів Укрзалізниці дає змогу щодобово навантажувати 1200—1300 зерновозів, а це 78—85 тисяч тонн. За раціонального використання вантажних ресурсів, організації відправлень вантажу маршрутами і достатніх обсягах зернових залізничники спроможні забезпечити навантаження 2,5 мільйона тонн зерна на місяць і понад 30 мільйонів тонн на рік.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»