Останній літак військово-повітряних сил Польщі з громадянами України польського походження, яких евакуювали з Донбасу, вилетів з аеропорту «Харків». Усього минулого вівторка в Польщу вилетіли п’ять бортів. Рішення покинути домівку, зізнаються біженці, прийняли через те, що жити в окупованому Донбасі стало просто неможливо.

— Школи у нашій так званій ЛНР відкрилися, але водити туди дітей дуже небезпечно, — розповідає луганчанка Тетяна Соколова. — То тут, то там постійно лунають постріли, і поки йдеш до тієї школи, думаєш: Боже, допоможи добратися і повернутися додому живими. А години очікування, коли діти сидять на заняттях, — теж суцільний стрес. І це лише одна з болючих проблем, які підштовхнули нас зважитися на від’їзд.

Справжнім випробуванням, зі слів Тетяни та інших її земляків, став і сам виїзд. На окупованій території великі проблеми з громадським транспортом, а під час безпосередньо руху — нескінченні перевірки на сільських і міських шляхах. Щоб дістатися до місця збору групи, кажуть люди, сім’ям з маленькими дітьми довелося пройти через 15 блокпостів. Отож дорога від Луганська до Сєверодонецька зайняла довгих 8 годин.

— Уже далі, за межами окупованої території, стало значно легше, — згадує Тетяна Соколова. — За сприяння Харківської облдержадміністрації нас доправили до аеропорту спеціальними автобусами у супроводі співробітників СБУ та медпрацівників.

Що ж до ініціативи евакуації українців польського походження, то вона цілком належить полякам. Представники посольства займалися оформленням віз та необхідних документів для в’їзду в Польщу і отримання «Карти поляка». А сам переїзд луганчан та донеччан називають гуманітарною місією.

— Як ви пам’ятаєте, на початку грудня минулого року в Донецьку розстріляли громадянина Польщі Казімежа Врубеля, який проживав тут з кінця 1980-х, — пояснює прес-секретар МЗС Польщі Марцін Войцехівський. — Це й підштовхнуло нас до організації цієї акції. «Карта поляка» — це документ, який підтверджує, що хтось мав предків-поляків, або відчуває себе етнічним поляком, що дає дійсно привілеї. Можна, наприклад, отримати річну польську візу, право на роботу без додаткового дозволу, скидки у музеї тощо.

Як зустрічатимуть етнічних поляків з Донбасу на польській землі, розповів Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Станіслав Лукасік. За його словами, по прибутті всіх евакуйованих громадян поселять у центр адаптації. Їх навчатимуть польської мови, допоможуть з працевлаштуванням, а діти зможуть відвідувати дитячі садки та школи. Генеральний консул повідомив, що програма допомоги розрахована на півроку, після чого свою подальшу долю ці люди вирішуватимуть самі, зокрема й визначатимуться: залишатися їм у Польщі чи повертатися в Україну.