Столичні комунальники, підбиваючи підсумки минулого опалювального сезону, похвалилися не тільки тим, що минув він без особливих ексцесів, а й тим, що заощадили бюджетні кошти завдяки зменшенню теплоспоживання в освітніх закладах. За результатами проведеного аналізу КП «Група впровадження проекту з енергозбереження в адміністративних і громадських будівлях міста Києва», 1,3 мільйона гривень комунальники заощадили саме під час канікул, знижуючи подачу тепла, коли школярів не було у класах.

А ось де не можна таким чином зекономити — це у житловому фонді, який, зрозуміло, на канікули не йде. Саме житлові будинки, за словами директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури Дмитра Новицького, нині у незадовільному технічному стані. З одного боку, чимала частина житлофонду потребує ремонту фасадів та покрівель, через «дірки» в яких квартири то просочуються вологою, то промерзають. А з іншого боку, проблем додають зношені мережі теплопостачання, через які тепло «іде в повітря». «Такий технічний стан галузі не завжди забезпечує надійну роботу та дотримання нормативних технічних параметрів. Так, за минулий опалювальний сезон на мережах центрального опалення сталось 2975 пошкоджень. Відтак, зросла кількість нарікань звернень киян на незадовільне опалення. Аби оперативно реагувати на скарги, було налагоджено цілодобове чергування диспетчерських служб, спеціалізованої та аварійної техніки», – зазначив Дмитро Новицький.

Однак аварійні заходи — не вихід із ситуації. Тож нині, за словами директора департаменту, підготовлено проекти розпоряджень про затвердження адресних переліків виконання робіт з капремонту житлового фонду. А «Київенерго» взялося за зношені теплокомунікації, зокрема, як повідомила прес-служба КМДА, в цьому році планує оновити майже 100 кілометрів мереж. З них 45 кілометрів планують замінити за сучасною технологією прокладання попередньо ізольованих пластикових енергозберігаючих труб зі строком експлуатації до 50 років.