Нині на Сумщині налічується понад 700 котелень, які обслуговують бюджетні установи, населення та інших споживачів. Багато котелень вже використовують дрова, паливні брикети із відходів деревини та соломи. Загалом поставлено завдання перевести на тверде паливо ще 118 таких об’єктів. Протягом цього року роботу виконано майже на 30.

Нещодавно обласна рада вперше надала з обласного бюджету 8 мільйонів гривень, що дасть змогу перевести на тверде паливо котельні 17 бюджетних установ. Ще 13 мільйонів надійшло з державного бюджету, які використають на 31 котельню. Тож найближчим часом область істотно зменшить залежність від природного газу, використовуючи альтернативні види палива.

Однак як зауважує сумський експерт з енергозбереження Марк Берфман, таких заходів замало, оскільки майже половину газу, який використовує область, споживає населення. Тобто саме там залишаються найвагоміші резерви економії.

Акцентувати саме на цьому напрямі змушує й інша обставина: за неминучого вирівнювання ціни на газ для усіх категорій споживачів його ціна для населення найближчими роками неминуче зросте в кілька разів.

У цьому році на тверде паливо перевели 30 котелень, на черзі ще 48. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На поміч — державна програма

   Щоб підтримати громадян, які прагнуть підготуватися до цінових сюрпризів, уряд України запровадив спеціальну програму зі здешевлення кредитів для придбання твердопаливних котлів, виділивши під неї 50 мільйонів гривень.

Кілька місяців тому почав діяти так званий теплий кредит на енергозбереження «Ощадбанк зігріває!», який передбачає низку умов. Наприклад, відшкодування 20% суми кредиту, але не більш як 5 тисяч гривень, максимальна сума кредиту — 30 тисяч гривень, мінімальний початковий внесок — 10% вартості товару, максимальний термін користування кредитом — 3 роки.

За словами начальника управління житлово-комунального господарства департаменту містобудування, архітектури і житлово-комунального господарства Сумської ОДА Івана Фесенка, таке стимулювання вже дає практичні результати.

До речі, на Сумщині оформлено перший в Україні такий кредит. А загалом жителі краю вже придбали котли на запропонованих умовах на суму понад 380 тисяч гривень. Нині Сумська  область разом з Львівською й Тернопільською серед лідерів.

Комбінована арифметика

У тому, що покупка окупиться швидко і згодом дасть істотну економію, свідчить арифметика, яка повчальна, показова і доказова за умови комбінованого опалення. І насамперед за допомогою природного газу і дров, які останнім часом використовують як альтернативу. До слова, протягом минулого п’ятиріччя їх в області  використано на дві третини більше, ніж раніше, або за рік у середньому 280 тисяч кубометрів проти 190.

Марк Берфман каже, що для заміни тисячі кубометрів природного газу потрібно 4,34 кубометра дров ціною максимум 400 гривень за один. Тисяча кубометрів газу за умови використання його до 2,5 тисячі кубів за рік коштує 1,18 тисячі гривень, а до 6 тисяч — 1,87 тисячі. Припустімо, ви витрачаєте 3 тисячі кубометрів газу. Якщо користуватися тільки ним, то це коштуватиме 5610 гривень, а якщо тільки дровами, то 5208. Економія незначна — 602 гривні. Але якщо використати 2,5 тисячі кубів газу, а решту — до 3 тисяч — замінити дровами, то вийде лише 3818 гривень, що дешевше майже на 1800 гривень. Відчутна економія? Авжеж. А якщо підрахувати варіанти витрат 4 і 5 тисяч кубометрів за рік, то сума заощаджених коштів зростає і становить відповідно 1926 і 2060 гривень.

Нині в Сумській області налічується 36 тисяч споживачів, які використовують понад 2,5 тисячі кубометрів природного газу протягом опалювального сезону і яким особливо вигідне комбіноване опалення.

Багато це чи мало? Вирішувати кожному, особливо з урахуванням майбутнього неодмінного підвищення ціни на природний газ. Тож або заощаджувати гроші, або й далі «газувати», додатково спалюючи тисячі гривень із власної кишені.