Сьогодні розпочинається найбільше за кількістю зареєстрованих  абітурієнтів ЗНО — з української мови та літератури, яке проходитиме в дві сесії, 5 та 6 червня. Писати ці тести виявили бажання понад 276 тисяч вступників. Нагадаємо, незалежне оцінювання розпочалося позавчора тестуванням з іноземних мов. Писати тести з’явилося  93% від загальної кількості зареєстрованих абітурієнтів. «Це дуже високий показник як для тестів з іноземної мови. В жодному з 200 пунктів тестування ми не мали якихось надзвичайних подій», — повідомив директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук. За його словами, очікується, що не пізніше 18 червня абітурієнти дізнаються про результати тестів на своїх персональних сторінках. 

Під час тестів з іноземних мов за використання мобільних телефонів та інших засобів передавання й зчитування інформації покарали майже 130 абітурієнтів. Порушники позбавлені права складати тест з іноземної мови та фактично не зможуть цього року стати студентами. На тестування з української мови та літератури кількість металошукачів та інших технічних засобів ще збільшать, повідомив Ігор Лікарчук. Водночас позавчора не було зафіксовано жодного факту передчасної появи в Інтернеті інформації про зміст завдань ЗНО з іноземних мов.

І все-таки позавчорашній ранок відзначився подією, що змусила  понервувати деяких абітурієнтів: на блокпосту в Барвінковому (межа Харківщини й Донеччини) транспорт, котрим абітурієнти їхали на пункт тестування, розташований у Харківській області, був затриманий. Але діти встигли на ЗНО й написали тести: завдяки втручанню місцевої адміністрації та керівництва Національної гвардії абітурієнтів відпустили за 45 хвилин.

Нагадаємо, що не відбулося ЗНО для абітурієнтів Донеччини та Луганщини: основну сесію з міркувань безпеки для них скасували, натомість до 15 червня триває перереєстрація на додаткову сесію. За словами Ігоря Лікарчука, останніми днями кількість тих луганчан та донеччан, хто хоче перереєструватися та складати тестування в інших регіонах України, різко збільшилася: якщо позавчора таких нараховувалося 630 осіб, то на вчорашній ранок — уже понад 1700. «Процес перереєстрації пішов — і ми закликаємо абітурієнтів скористатися цим шансом, бо, в принципі, це єдиний варіант, який надає їм рівні умови доступу до вищої освіти, — наголосив Ігор Лікарчук. — Якщо  ситуація на сході  до 1 липня нормалізується, ті, хто перереєструвався для складання ЗНО в інших регіонах, якщо захочуть, зможуть проходити ЗНО вдома на Донеччині й Луганщині».

Для абітурієнтів з «гарячих» областей, котрі писатимуть тести в інших регіонах, Міносвіти гарантує забезпечення місць у гуртожитках. «Важливо, щоб вони вказали, в якому місці проходитимуть ЗНО, і МОН разом із вишами зроблять усе можливе, щоб забезпечити їм проживання під час тестування», — пообіцяла перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

«Попри хвилювання, що абітурієнти з Донбасу не зможуть вступити до вишів, фактично якщо подивитися на дати, то порівняно з іншими вступниками вони втрачають 5—6 днів на подачу документів. Це не така велика різниця у часі, щоб переживати», — додала вона.

Із зареєстрованих на ЗНО жителів Криму та Севастополя (загалом — 17200 осіб) перереєструвалися для написання тестів на материковій частині 676 абітурієнтів. За словами Ігоря Лікарчука, Укрзалізниця надала додаткову можливість придбати квитки для абітурієнтів із Криму на поїзди, які ідуть в бік материкової України. Водночас ті кримчани, які не встигли перереєструватися на основну сесію, зможуть зробити це на додаткову.

УВАГА!

З 2 червня в Українському центрі оцінювання якості освіти почала працювати цілодобова інформаційна лінія підтримки. Отримати консультацію можна за телефоном (044) 503-37-93