ПЕРСПЕКТИВИ

Реформи в енергетиці залежать від підтримки Верховної Ради

Зокрема, від прийняття  в другому читанні  проекту  закону України «Про засади функціонування ринку електричної енергії України». Документ  давно перебуває в парламенті й викликав неабиякий резонанс в енергетичній галузі. Варто також нагадати, що  існують певні зобов’язання, які взяла на себе Україна в   2011 році, ставши  членом Європейського  енергетичного співтовариства (ЄЕС). 

Для України участь у цьому об’єднанні дає можливість запровадити  на внутрішньому ринку справжню  конкуренцію, вищі технічні стандарти, залучити інвестиції. Це також означає глибшу інтеграцію українського енергетичного сектору до ринків  країн ЄС, посилення власної енергетичної безпеки. Перевагою членства в цій організації є  додаткові можливості для країн - членів у залученні міжнародних кредитів та технічної допомоги.

Ставши повноправним членом Енергетичного співтовариства, Україна зобов’язалась імплементувати цілу низку європейських директив та регламентів, які б гармонізували  наше законодавство в галузі  енергетики з європейською нормативно-правовою базою.  Адже ми прагнемо до ЄС.

Саме питанню приведення  вітчизняного законодавства до європейського був присвячений «круглий стіл» «Реформування ринку електроенергетики України», який за підтримки уряду провів Український національний комітет Міжнародної торгової палати України (ICC Ukraine).

У ході обговорення нинішньої ситуації, напередодні другого обговорення цього питання у ВР, експерти і учасники заходу проаналізували хід виконання зобов’язань України з приведення національного законодавства у відповідність до директив ЄС, спробували спрогнозувати зміни, що очікуються на ринку електроенергетики з прийняттям законопроекту, та їх вплив на подальший розвиток  енергетики.

Більшість  учасників вважають, що прийняття проекту — це впровадження повноцінного та конкурентного ринку електричної енергії, гарантування  вільного вибору енергопостачальника споживачем, забезпечення недискримінаційного доступу до магістральних і міждержавних та/або місцевих (локальних) електричних мереж, гарантування рівних можливостей доступу до ринку електричної енергії,  формування економічно об∂рунтованих тарифів на послуги суб’єктів ринку електричної енергії,  стимулювання інвестицій та поліпшення фінансово-економічного стану підприємств тощо.

На думку президента ICC Ukraine Володимира Щелкунова,  нововведення  забезпечить можливість впровадження провідних механізмів функціонування ринку електричної енергії, які використовуються у міжнародній практиці. А це у свою чергу сприятиме підвищенню ефективності управління, вдосконаленню організаційно-правових та економічних засад ринку електричної енергії, підвищенню ефективності виробництва, передачі, розподілу та її постачання, перехід та готовність ринку електроенергії в Україні до конкурентоздатного ринкового середовища.

Успіх реформування і розвиток  українського сектору енергетики безпосередньо залежатиме  від залучення інвестицій. «Це є важливою складовою подальшого розвитку, — каже  віце - президент  компанії Дарія Ревіна, тому головне питання «круглого столу»: чи сприятиме  схвалення законопроекту та нові засади функціонування ринку подальшому залученню інвестицій. Після сьогоднішнього обміну думками ми упродовж двох тижнів акумулюємо пропозиції бізнесу і експертів щодо доопрацювання документа і передамо їх до органів державної влади».

ОФІЦІЙНО

Україна має намір у майбутньому збільшити експорт електроенергетики. Про це сказав перший заступник міністра закордонних справ України Руслан Демченко під час проведення  «круглого столу» «Реформування ринку електроенергетики України». «Україна експортує електроенергію у Білорусь, Молдову, Польщу, Румунію, Росію, Словаччину та Угорщину», — сказав він.  За словами Руслана Демченка, у порівнянні з 2011 роком торік експорт електроенергії збільшився у півтора раза.

«Тому природно, що послідовне збільшення експорту електроенергії є однією з основних цілей енергетичної стратегії України на період до 2030 року», — додав Руслан Демченко.

Він нагадав, що Україна у 2011 році приєдналася до договору ЄЕС і тому вживає всіх заходів щодо адаптації свого законодавства до норм Європейського Союзу.

Зокрема, нині у Верховній Раді перебуває законопроект стосовно принципів формування ринку електроенергії в Україні.