Володимир ЮРЧУК
для «Урядового кур’єра»

ПРОБЛЕМА. Виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев вважає, що можлива зупинка Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ) може привести до колапсу багатьох галузей, які є базовими для енергетичної системи України. Зокрема він чітко вказує які наслідки тягне за собою такий сценарій подій: «Від зупинки НЗФ постраждає не лише державний і місцевий бюджети. По перше, серйозний удар буде нанесено по виробниках електроенергії, бо непрацюючий НЗФ не закуповуватиме електроенергію. По друге, оскільки 300 млн. кВт годин, які щорічно споживає підприємство, не буде викуповуватися з ринку, а через відсутність збуту електроенергії теплові електростанції не закуповуватимуть вугілля, то відбудеться затоварювання складів і наступна і без того низькорентабельних шахт. По третє, через зниження споживання електроенергії виникнуть проблеми в операторів магістральних електромереж.

Окрім названого, Сергій Кудрявцев акцентує увагу на питаннях погіршення соціально-економічної ситуації, яка виникне внаслідок можливої зупинки НЗФ: «З підприємства вимушено буде звільнено 7 тисяч працівників, а разом з сім’ями це близько 25 тисяч мешканців Нікополя. Внаслідок цього проблеми їх виживання ляжуть на плечі держбюджету, тобто на плечі тих небагатьох в Україні працюючих підприємств, які і так ледве зводять кінці з кінцями, - наголошує виконавчий директор УкрФА.

На його думку, проблеми зупинки НЗФ відчують і споживачі електроенергії на побутовому рівні: «Робота печей цього підприємства давала можливість утримувати частоту струму в межах нормативних 50Гц. Якщо феросплавний зупиниться, то чи не найпершими від цього постраждають мешканці міста, оскільки стрибки електроенергії призведуть до виходу з ладу побутової техніки, - вважає Сергій Кудрявцев.