СИТУАЦІЯ. Меморандум про взаємодію між Кабміном і керівництвом феросплавних підприємств попри позитивні моменти має і чимало «підводних рифів» у вигляді диспропорцій. «Наприклад, терміни дії визначеної ним ціни на  електроенергію і терміни інвестиційних зобов’язань підприємств явно неспіврозмірні. З одного боку, економічно обґрунтована ціна електроенергії встановлена з першого березня по 31 грудня  2013 року, а що буде з ціною після цього – невідомо. Водночас обов’язковою умовою підписання Меморандуму було те, що феросплавними взяли на себе інвестиційні зобов’язання на 5 років. Виходить, що, приміром, Запорізький завод феросплавів (ЗЗФ) зобов’язався вкладати сотні мільйонів доларів інвестицій протягом п’яти років, а уряд надає спеціальну ціну на електроенергію лише протягом 10-и місяців», – зазначає голова правління ЗЗФ Павло Кравченко. 

Водночас виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів (УкрФА) Сергій Кудрявцев звертає увагу на потенційно пагубні наслідки від того, що Нікопольський завод феросплавів (НЗФ) не був віднесений до учасників Меморандуму. Через це підприємство, на якому вже зупинено 8 із 16 печей, може повністю припинити роботу.

«Зупинка такого підприємства не лише створить дисбаланс на світовому ринку феросплавів, де Україна завдяки НЗФ займає 20% ринку марганцевих феросплавів, а й завалить електроенергетичну систему України. Саме потужності цього заводу допомагають регулювати частоту струму в магістральних мережах. Тобто постраждає сама система і всі ми як споживачі, оскільки почнуть виходи з ладу побутові прилади і техніка, - зазначає Сергій Кудрявцев.  Тому, на думку керівника  УкрФА, необхідність приєднання НЗФ до Меморандуму і надання цьому підприємству економічно обґрунтованої ціни на електроенергію, не викликає сумнівів.

Відділ економіки
«Урядовий кур’єр»