Останніми днями у щільному графіку Президента Петра Порошенка, здається, не передбачено ані хвильки на перепочинок. Нічний Краматорськ, розширене засідання уряду, мало не найтриваліші переговори за всю історію незалежності у Мінську — чи не забагато як на три доби? І вчора глава держави вирішив підтримати темп, побувавши у навчальному центрі Національної гвардії, розташованому в селищі Нові Петрівці на Київщині.

Ця нова техніка невдовзі вирушить до зони АТО. Фото з сайту president.gov.ua

На полігоні Президент на власні очі побачив умови, в яких тренуються бійці, ознайомився з їхнім озброєнням, побутом. Після передачі військовим сертифікатів на нову й модернізовану техніку для потреб АТО глава держави оглянув представлену військову техніку українського та іноземного виробництва: бронеавтомобілі, спеціалізовані машини швидкої допомоги для військових, засоби контрбатарейної боротьби, радіорозвідки, безпілотні літальні апарати, машини управління. Серед них — британські броньовані машини «Саксон», радіостанції та нові засоби зв’язку для блокпостів і оперативного зв’язку. Усі радіостанції мають захист та засоби протидії радіопридушенню. Скажімо, вітчизняний прилад проти радіоперешкод «Анклав» унеможливлює роботу російських безпілотних літальних апаратів та коригувальників вогню.  Глава держави наголосив, що вся техніка має бути доправлена до зони проведення АТО якнайшвидше, повідомляє прес-служба Президента. По тому розповів про перебіг надскладних перемовин у столиці Білорусі.

«Нам вдалося досягти домовленостей, які дають надію, що події на Донбасі із гарячої стадії перейдуть нарешті у стан політичного врегулювання. Хочу, щоб ні в кого не було жодних ілюзій і щоб я не справляв враження наївної людини. Нам до миру ще ой як далеко. І впевненості, що умови миру твердо будуть виконуватися, немає ні в кого», — реалістично оцінив він результати зустрічі.  Але особливість тих угод у тому, що розмова була не в рамках Тристоронньої контактної групи, а за безпосередньої участі глав провідних країн Європи. І саме тому є надія, що відтепер усе-таки, ситуація піде шляхом деескалації, припинення вогню, відведення важкого озброєння, звільнення всіх заручників.

На особливу увагу заслуговує те, що саме українські воїни своєю звитягою посилили дипломатичні позиції України на переговорах у Мінську. «Належні умови для роботи всієї української делегації, українських дипломатів і наших партнерів з Європейського Союзу створили ви, наші славні воїни. Своєю звитягою та мужністю, героїзмом ви посилили українську позицію на цих переговорах. Ви озброїли нас аргументами, достатніми для того, щоб жорстко стояти на національному інтересі. Слабких б’ють. Ми сильні. І мир встановлюється насправді не на дипломатичних раутах, а в окопах на передовій, у Дебальцевому, у Станиці Луганській, у Пісках та в інших місцях», — наголосив Петро Порошенко.

Ворог дуже серйозно готувався до мінських переговорів, і саме через це в останні дні й тижні напередодні атакував українські позиції на всій лінії зіткнення. Безумовно, це робилося для того, щоб зламати нашу оборону. І щоб тоді, приїхавши до Мінська, терористи почувалися господарями становища. Але їхні плани так і залишилися фантазією завдяки мужності десятків тисяч українських воїнів. Петро Порошенко вручив учасникам Антитерористичної операції полковникові Олександрові Трепаку і майору Ігореві Герасименку ордени «Золота Зірка» Героя України.