Нові стимули для розвитку армії, стратегічний розвиток комунікацій, обхід торговельних блокад Росії, стимули для співпраці з міжнародними кредиторами. Це ще не весь перелік порядку денного, опрацьованого в залі засідань уряду Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком разом із міністрами.

Спершу йшлося про забезпечення військових Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії, Державної прикордонної служби грошовою винагородою. Цього року в державному бюджеті витрати на потреби всіх силових відомств збільшено на 16 мільярдів гривень — до майже 114 мільярдів. З них левову частку витрачатимуть на утримання військових, підвищення рівня їхніх щомісячних зарплат, закупівлю нової військової техніки.

Згідно із протокольним дорученням щодо підвищення грошового забезпечення для військовослужбовців на 2016 рік, стрілець отримуватиме не 2341 гривню, а 7 тисяч, командир відділення — 8 тисяч гривень, а командир взводу — 9,5 тисячі. У Міністерстві оборони вже заявляють, що за таких умов військо комплектуватиметься професійними вояками, які мають досвід участі в бойових діях. Передовсім ідеться про демобілізованих, які готові повернутися до лав ЗСУ. За контрактом в оборонному відомстві сподіваються максимально залучити до служби військових із дефіцитними спеціальностями.

На прохання міністра оборони Степана Полторака урядовці підтримали зміни до постанови КМУ від 31 січня 2015 року про особливості виплати винагород у зоні проведення АТО. З лютого відповідні рішення оперативно прийматимуть представники центрального органу виконавчої влади. Йдеться про міністра МВС, голову СБУ та ще кількох керівників силових підрозділів.

За кіотські кошти на освітлення отримали… корупційну темряву. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Територія транзитних інтересів

Опісля члени уряду підтримали рішення щодо розширення переліку товарів, заборонених до ввезення з території Росії. Додаткові 70 товарних позицій — це, за словами Прем’єра, контрзаходи на економічну агресію РФ. Уже найближчим часом Арсеній Яценюк запропонує нову порцію заборон на товари та прізвища. «Ми захищатимемо свій внутрішній ринок, свою економічну територію та економічні інтереси. Росіяни хай у себе продають свої товари, хай їм щастить», — додав він.

Росія порушила норми Світової організації торгівлі і безпідставно заборонила українським товарам пересуватися своєю територією на автомобільному чи залізничному транспорті (200 вагонів нам повернули). Саме тому все українське курсує через Білорусь. Мінекономрозвитку вже домовилося  з білоруськими колегами пришвидшити режим оформлення наших вантажів.

А 6 січня Україна розповсюдила в СОТ заяву щодо неправомірних дій РФ (митне ембарго та заборона транзиту). За місяць на генеральній раді СОТ українці разом з європейцями вимагатимуть скасувати ці обмеження та шукатимуть компенсаторів у торговельних відносинах.

Зі слів міністра інфраструктури Андрія Пивоварського стало зрозуміло, що альтернативний потяг товарів, транспортування яких заблокувало торговельне ембарго РФ, дістався порту Грузії. Наприкінці січня він завантаженим прибуде зворотним маршрутом із Китаю. До речі, Арсеній Яценюк не приховував, що маршрут Шовковим шляхом на першому етапі його втілення в життя дорожчий. «Якщо ми потяг завантажимо та підвищимо обсяги перевезень, то матимемо таку саму собівартість, яка була до введення транзитного ембарго», — додав він.

Усе почалося з постанови

Прем’єр заявив, що наша сторона активно працювала з японськими партнерами для освоєння коштів за Кіотським протоколом. Слід було провести прозорий і публічний тендер, щоб мати змогу придбати елементи зовнішнього вуличного освітлення для нашої країни. Та з новим якісним світлом українцям поки що не судилося бути. Розповідав Арсеній Яценюк так: «Ми дали доручення провести прозорий тендер, щоб придбати елементи зовнішнього вуличного освітлення і зменшити енергоспоживання у країні. ДП «Українські екологічні інвестиції» проводить тендер на освоєння 480 мільйонів гривень бюджетних коштів. Його виграла компанія «Агротехбуд». 30 грудня на розгляд уряду внесли постанову, згідно з якою слід зробити попередню оплату на придбання енергоефективних елементів освітлення, — це 75% суми. Постанову я не підписав, бо 30 грудня з’явилась інформація, що ця компанія зареєстрована у квартирі, ніколи не займалася жодним видом діяльності із заявленої в тендері документації. Її директор і власник змінився за кілька днів до проведення тендера і зареєструвався в місті Донецьк».

За даними ДФС, директор фірми фіктивний, засновники, які начебто підписували протокол на участь у тендері, всі дані спростовують. Висновок Прем’єра такий: «400 мільйонів гривень просто хотіли вкрасти і вкрали б, якби ми оперативно не зреагували».

ДФС порушила кримінальне провадження, а КМУ розпочав службове розслідування. Глава уряду був обурений ситуацією й заявив: «Боротьба з корупцією — це не політичні шоу, а реальні кримінальні провадження. Ми створили кілька антикорупційних органів. Уряд звертається до Національного антикорупційного бюро із проханням порушити кримінальне провадження і притягнути до відповідальності всіх, починаючи з посадовців у Міністерстві екології та природних ресурсів і закінчуючи кожним посадовцем, який брав участь у схемі щодо участі фіктивної компанії в тендері».

Як антикорупційні органи впораються з першою гучною корупційною справою року, покаже час.

Прем’єр проведе зустрічі з Генпрокурором, міністром внутрішніх справ, керівником Нацполіції, головою СБУ, антикорупційним прокурором і міністром юстиції та передасть їм від імені уряду перелік кримінальних проваджень, які, на його думку, потребують невідкладного розслідування. «У нас не розслідувана практично жодна оборудка Януковича та колишнього режиму. Мільярдні кошти, заарештовані урядом, так і не конфіскували. Уряд — це не суд, прокуратура чи слідство, а орган виконавчої влади. Ми несемо конституційну відповідальність за економічну і соціальну стабільність, якої без справедливості в судах і боротьби з корупцією досягти не можна», — резюмував глава уряду.