Масштабну всеукраїнську перевірку учора під час брифінгу в Кабміні анонсував заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Олександр Вержиховський.

За його словами, спеціалісти перевірять дотримання ветеринарно-санітарних норм. Такі заходи мають на меті не допустити поширення африканської чуми свиней (АЧС) в регіонах України.

Олександр Вержиховський зауважив, що уряд уже спрямував додатково 44,7 мільйона гривень на заходи боротьби з цією хворобою та її поширенням. Також відбудеться зустріч (ініційована владою та бізнесом) з донорами щодо надання Україні грантів на створення дієвої системи моніторингу, закупівлю спецтехніки для дезінфекції, реагентів для діагностики, спецодягу тощо.         

Він також розповів, як просувається утилізація хворих на АЧС тварин на свинокомплексі у смт Калита Броварського району Київської області. «За інструкцією щодо боротьби із захворюванням уже утилізовано (спалено) 36 тисяч 855 голів (з 61,2 тисячі. — Авт). Нині на території господарства розбито табір ДСНС, відбувається ротація бригад з ветфахівців і надзвичайників, йдеться про 100 осіб. Силами однієї ветслужби з цим випадком ми б не справилися. Робота ускладнюється тим, що приміщення, де утримували тварин, не придатні для заїзду спецтехніки — здебільшого все робиться вручну. Випадок в Калиті — стовідсоткове занесення хвороби ззовні. Нині відкрито кримінальне провадження за ст. 251 КК — порушення ветправил. Передбачено серйозні санкції у разі порушення законодавства. Припускаємо й диверсію», — каже Олександр Вержиховський.

І додає, що причин для паніки немає, поширення вірусу з моменту офіційного повідомлення про виявлення захворювання (28 липня) не фіксують. «Із ситуацією справимося. До часу офіційного встановлення діагнозу реалізували тварин на забій. Ми знаємо всі місця, нині кожним випадком займаються слідчі органи. Оперативно спрацювали ветеринари в столиці, де на одне з підприємств до підтвердження хвороби лабораторією завезли 57 тонн свинини. Уся партія нині утилізована», — запевнив Олександр Вержиховський. 

Нині служба рекомендує господарствам та людям переводити тварин з літнього на закритий режим утримання. Розповсюджують листівки і серед населення щодо запобігання поширенню вірусу, який небезпечний лише для свиней. Фахівці радять людям не допускати до тварин чужих, диких птахів, робити захисні бар’єри з тирси, обробленої дезінфікуючим засобом, — можуть бути різні хлоровмісні речовини, унеможливити попадання в корм тваринам зі столу залишків тваринного походження. Той, хто ходить у ліс, повинен мати для цього один одяг, а для перебування вдома — інший. Обов’язково слід дезінфікувати взуття після лісу, де можуть бути хворі дикі свині.

А ТИМ ЧАСОМ

Хвороба б’є по свинях і гаманцях

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

На Чернігівщині очікується високий урожай сільгоспкультур, однак його реалізація за межі області під загрозою. Як наголошувалося на засіданні колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, причина — виявлення осередків захворювання на африканську чуму свиней. За кілька останніх місяців їх зафіксовано в п’яти місцях. Останній — в одному з приватних господарств Ічнянського району.

Щоб не допустити розповсюдження захворювання, заражених тварин спалюють, а перед працівниками лісових господарств поставлено завдання здійснити депопуляцію диких свиней. При цьому лісівникам доведеться виганяти їх із заповідних місць, де полювання заборонене законом.

Інакше протидіяти хворобі, аніж радикальними методами, неможливо. Передається вірус не лише контактним способом (хвора—здорова тварина), а й із кліщами, а також через взуття й колеса транспортних засобів. Створені робочі групи, до складу яких увійшли представники органів влади, рятувальники, ветеринари та правоохоронці: вже обійшли майже дві тисячі приватних домоволодінь і вилучили 15 хворих тварин, яких належно утилізували. На дорогах при в’їзді до м. Ічня нині розміщено 7 карантинних ветеринарно-міліцейських постів.